TUTORIAL - GAMBAR BERGERAK

ASSALAMUALAIKUM N HAI...
Ini adalah tutorial ringkas aje di atas permintaan saudara SAHROM dan ZURA pun pernah request dulu rasanya..Beliau nak tahu camne nak buat pic gerak2 yang format GIF yang aku letak dalam entry INI..Hope tutorial simple ni dapat membantu SAHROM dan sape2 je yang nak tahu..Yang dah tahu boleh juga buat2 tak tahu..Tunggu apa lagi, mari kita mulakan sekarang...


Memula, apa yang perlu korang ada adalah PROGRAM PHOTOSCAPE..Software ni korang boleh download kat internet je..Disebabkan software ni je yang selalu aku guna maka yang ni jelah boleh rekemen kat korang ye.Sebelum tu kenalah  ada gambar mana yang nak korang buat gerak gerak gerak khas tu.Carilah pic yang size lebih kurang sama dan suasana yang sama baru nampak cam real sikit..Sekarang saya pilih dua gambar ni..Beliau ni bekas pakwe saya, dah kawin pun dengan si model tinggi lampai LISA S tahun lepas kat AFRIKA SELATAN sempena WORLD CUP...Dah lama tak dengar berita beliau..huhu..rindulah pulak..Hehh..Oke, sambung sambung..Dah melalut ke afrika dah minah ni..Gambar tu suka hati koranglah nak berapa keping ye..Lagi banyak lagi besarlah file dia..

Perkenalkan bekas tupperware pakwe saya, DANIEL WU..mak aihh, bijik mata!

Aummmmmm...Nampak kan, situasi yang sama..Ni aku snapshot dalam cite NEW POLICE STORY..Cite peberet makcik ni..

1 - ON PROGRAM PHOTOSCAPE LA DULU...
Klik kat animated GIF

2 - SET CANVAS SIZE
Pastu letaklah size ikut gambar yg dipilih..

3 - PILIH GAMBAR
Drag je gambar yang dikehendaki bawak ke tengah..

4 - CHANGE TIME & EFFECT
Boleh pilih nak effect yang cam mane, pastu set masa berapa saat nak, dah siap, SAVE

Jadilah macam ni...
Hahhh!Hamik kau!!! Wangi tak mulut gua????hawrhawrhawr

Senang je kan..Hope korang faham la yer tutorial ini..Selamat mencuba^^

nasi tambah : adehhh..enset tertinggal kat rumah la pulak -.-'

Comments

leyzajamil said…
mcm tu lah jugak kalau nak buat banner blog kan dyla? tp tak penah cuba buat banner lagi nih..huhu
Hanis MY said…
Dyla yg expert, kalau time dyla wi tutorial ni kak hanis mampu koya je sebab kompem tok jadi kalu buat hehe...
aanie said…
hahaha..lucu la gambar tu...sengal la mu ni...
Raji and Yeen said…
owh photoscape eh?
ak dlu slalu pakai adobe imageready jer
as salam..hehehe~
makcik dla!! yuss dah balik!! makcik dlaaa!~~~
boleh buat header hantu nih. hahahha!

takutkan orang lain

=p

suka! suka~
ain revival said…
ain da lame ade photoscape nie..x taw plak leyh guna camni..jakun !haha
che'pi said…
nak software............ nak software... i takder ...........
Di@n@ said…
nice!br tau laa, thank yup..
mykhalis said…
ini betul2 best ni.. tq tq
Kapten Atok said…
owh
aku malas nak belajar. haha
wah2 best2 thankk yer share
[sutera kasih] said…
tuto yg baik kak dyla..will try hehe
Aujinz said…
OOooooookeyh..
hue hue hue
JIJI YU said…
hahaha....nanti aku nak wat
FasiHaH SupiaN said…
tul..gunelah photoscape, mudah lagi memudahkan.huhu
zati embong said…
ohh senang je.tp xpenah tahu pun.hihi
maCy said…
konsep dia sama macam gambar d la yg byk2 pose tu kn?
anie,Nagoya said…
mampu tgk je le.kang kalo kkanie yg cuba.apa yg jadi?....kene ada org yg tunjuk ajar disebelah.leh manja2 kalo tak fhm.hihihi...
Faraa Eiman's said…
tu owg dalam gambar tu kalu jmpe face to face nan aku , mmg dpt penampar la jwbnye
haha ;p
ain zuraini said…
lom download software tu lg..huhuhu dulu mmg minat multimedia camni nie..
SiS NaD said…
Salam Cik Dyla...


Wah!~ Nak cuba la nanti... Thanks for sharing... (^_____^)V
eyjalukman said…
heheh kak dyla , comelnye dy ehh ;)
aNiS aNiSa said…
wah!!menarik..

tq dyla..smngat3 =)

latest entry ; Mukmin Professional??

alexa yussida said…
fhm cikgu..mekasehhh:) heee dylaaa mucukkkk..mwah2!!!
^baju kurung^ said…
oh pkweku, ape punye pose ko ttp ensem.heheh.XD

*thanks for d tutorial!
HonEyBuNNy said…
wow....

pening pala cek tgk gambar bergerak neh....tapi suka tgk..hehe..
Edy Zaidi said…
ooo..photoscape pun boleh ek...xpernah try..biasa guna photoshop je..nak try aa
sahromnasrudin said…
trime kasih sudi buat entri utk kami..saya sgt menghargainya..

insyaAllah akan dicuba tetapi tgk cara membuatnya agak teknikal juga kan huhuhhhh
Oh,photoscape ada ye..ingt pakai flash..haha
zie_ira said…
ira pon gune phtoscape jugak,, rase lagi senang kan,,macehh tuk tutorial,,^_^

INI KISAH MISU2 DAN SI GEDEK

DOORGIFT comel sesuai tuk majlis istimewa anda,,^_^
h A n Y S said…
woah! syok ni! nak try ah, KALAU RAJIn, heh heh~ :D