APO?! : tuan blog ni kejap ade kejap xde..harap maklong ye^^

Tuesday, July 05, 2011

SKY CAB @ LANGKAWI

ASSALAMUALAIKUM N HAI...
Macam mana la perkataan "SKY CAB" anak sedara aku boleh baca "SCABBY"..Haru betol beliau tu, naseb baik budak lagi..Petang selasa lepas, ayah la yang ajak pergi kat CABLE CAR, sampai2 je, ayah rasa semput dah tengok..Ajak ma naik, surrender sebab rasa cam gayat..Abes, camno ni?Dah sampai ni takkan nak tengok saja?Nak taknak, terpaksalah heret MA-IL SIPUT dan CINDERELLA je naik..Naseb baiklah dorang dah besar sikit, kalau 4tahun lepas memang tak berani nak ajak dorang, ma-il siput masa tu baru 2tahun dan tengah aktif melampau, tak beranilah nak bawak tempat tinggi camtu kan.

Maka naiklah kami 3 beranak, macam mak budak je perasaan bila tangan dok heret budak berdua tu..Suami je takde..haha..Ini kali kedua aku naik benda alah ni..Yang tak bestnya takde orang yang leh amik gambar aku..Amik sendiri je, nampaklah muka sebesar kuih bom ni..Tapi naik tak lama pun sebab dah lewat, sampai sana dah pukul 6PTG..Tapi best jugak sebab orang tak ramai sangat dan TIKET BAYAR SEPARUH je..Kalau dewasa biasanya RM30 sorang, dapatlah RM15..Budak2 tu bayar RM10 je..So, kalau korang nak tiket murah, pergilah dalam pukul 5PTG ke atas tapi berisiko jugaklah takut kalau dah BERKABUS sangat gondola tu tak mau jalan..Aku pergi haritu pun boleh tahan gak kabusnya..
Kereta kabel Langkawi terletak di Gunung Mat Chinchang, barat laut pulau LangkawiKedahMalaysiaKereta kabel ini mula dibuka pada 27 Februari 2005 untuk memudahkan pelancong tiba ke puncak gunung yang tingginya 713 meter. Panorama gunung batu kapur zaman geologi Cambrian 500 tahun ini memang menarik. Panjangnya 2.2 km dan terpanjang di dunia, mengalahkan kareta kabel di Switzerland.
Ia dikendalikan oleh Langkawi Cable Car. Dibina dari April 2001 hingga Ogos 2004.[1] Panjang keseluruhan kabel ialah 919.5 meter dan telah mencipta rekod Malaysian Book of Records.[2] <--itu kata encek wiki..kalo silap pi marah kat dorang..hehe..makcik tahu copy aje :P


Kedai2 kat situ..Bolehla nak beli souvenir kat sini..Aku turun tu kedai dah tutup, tak dapat nak shopping kat sini..

Dah masuk dalam gondola dah..

Mau tak kecut dada mak aku dok tergantung camni

Tebal gak kan kabus..sejuk jugaklah rasa hidung neh

Tabik rrr kat budak berdua ni...Cool gila, senang maksula nak handle..yang abang tu dah bajet macam TOURIST GUIDE dah, cite macam2 pasal lumba kuda la, air terjun telaga tujuh la..

SKY BRIDGE...Sila tunggu ketibaan kami..

On the way ke SKY BRIDGE...sape2 ada sakit semput bawaklah air 100+ ke, choki2 ke..Budak2 ni sampai je, dan2 mintak NASI ngan aku..Hahahampeh betul! Kedai lak dah tutup, sape suruh tak makan nasi sebelum tu.

See, budak tu siap lari berkejaran lagi..Best kat cni, dapat tengok keindahan alam..rasa nak lepak lama2 je..

Snap dari SKY BRIDGE, nampak macam jauh je kan nak ke stesyen tu..

Maka terpaksalah capture sendiri gambar T___T

Nak balik dah, penat sikit sebab kena naik tangga..hehe..

Banyak lagi gambar sebenarnya tapi malas nak letak semua so, aku buat video la senang..Layanlah ye video kat bawah ni atau boleh KLIK SINI terus..



Actually, abang ipar dah mintak tukar dah, tak mau dok pulau dah...Pasni kalo nak pergi, takde dah  la penginapan dan pengangkutan free...

nasi tambah : ramai gak yang view video tah hape2 aku tu kat 1TUBE ye..Jauh beza dengan UV blog ni..hahaha 



Kalau BEST, sila LIKE

33 ORANG MENYAMPUK:

aanie said...

hahaha...lawak la...ade ke mintak nasi kat atas tuu...cakap kat dia, nak makan awan nano tak??

airaniez wirdani said...

wow..macam best je jalan2 camtu dla..nak naik sky bridge tu cam gayat pulak..huhu

che'pi said...

wahs... sangat best.. rindu plak...
dah penah naik tapi lamo dulu la.... Langkawi.. will be my next destination

ain revival said...

pernah naek sekali jep..tp best kan..dah la tinggi..lame plak tuh..pmandangat sangat cantik!!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waa..bestnyerr..cik moon xpernah smpai situ lagi..huhu..

akiratoriza said...

salam ziarah... erm rindu nak ke Langkawi lagi sebab dulu2 g tak sempat naik cable car n sky bridge..

p/s : jemput join GA saya.. tq

sahromnasrudin said...

langkawi nie kalau utk melancong ok la tp kalau untuk menetap dan bekerja mmg tak ok langsung coz kos hidup mahal cane huhuhuuhhh

Onez Makio said...

kete kabel ni kata terpanjang di asia...tp saya ase kt genting ag pnjg..sbb faktor masa...erm,,im wonder..

Raji and Yeen said...

time ak naik ad kabus skit so der benti kat tengah2 tu =.=
mmg horror betul >.<

ain zuraini said...

harga separuh tu bukan ke utk pemegang mykad?? ain aritu naik pkl 11 pun sama harga cam dla la...hehehehe den pun amik gambar sendiri coz hubby tak naik pelantar..ekekeke

mykhalis said...

bestnya tengok sky bridge tue.. rasa keliru arr.pernah naik ke tk.hehh

anie,Nagoya said...

takutttttt...naik cable car ni.ingat thn leps.g genting.masa nak blek ujan n boleh berhenti ditgh gaung tu.alahaiii...siap berbuai2.mana mak tak takut nak.dah le gelap.huhuhu....haru biru masa tu.siap berdoa.sbb g sorang somi tak tahu.huhuhu...ya ampun

d_LA said...

@ain zuraini
hahaha..ye kot..sbb rs aritu mcm mahal..ntahle..

@anie,Nagoya
woooohhh..scary..sbb x bgtau somi kot..nt lenkali kene bwk somi tu kak..

zati embong said...

mmasa jat g ari 2,sky bridge tutup tau.ada event ap ntah.tp syukur sgt.haha.kalau x,mahu kena pksa diri gayat2 ikut diorg.haha

Подтверждаю said...

as salam..
hehe. tahun 2005, minggu pertama dibuka tu la pakcik naik kereta kabel ni. pergh! berbaris tak panjang la juga menunggu.

tapi ruang pejalan kaki kat bawah tu, masa mulu2 bukak, masih dalam pembinaan.

lama dah tak pergi sana..huhu..ada peristiwa ngeri. pakcik ditiup angin kuat sampai termelawayang. sempat berpaut..haih..

stesen akhir berhati-hati oo.. ada masanya angin jadi kuat. pakcik dah la naik pelantar yang atas tu. bayangkan. macam burung jer diterbangkan angin.

sejak dari tu, kalau datang, tak pernah singgah stesen akhir. hehe. tamau diterbangkan.

=_="

nelly said...

nak ikut2 !!!
=='
hehehe

SiS NaD said...

Salam Dyla...

Sis duduk sana 3 tahun pun tak pernah naik cable car... Oh, ruginya!~

[sutera kasih] said...

wahhhh seronoklah...nk pegi sana jugakkk :)

Kapten Atok said...

aku dah sampai dah tmpt tu
lama dah... masa belajar dulu

tapi


aku x naik cable car tu
masa tu br dibuat lagik
menyesal gilak

Faraa Eiman's said...

haha , tak pernah naik ag ouh !
g sane pun blom ag =='
wuuu ~

puteri ain said...

alaa . bestnyeee .

Izyan Masri said...

YAN DAH PERGI HARI TU.SCARY OHH.NGERI TENGOK BAWAH XD

Edy Zaidi said...

dari dulu nak g sini...dulu pergi langkawi sbb program U je..xsmepat naik cable car ni...negara org dah sampai, langkawi xhabis pusing lagi..malunyaaaa...huhu

Aujinz said...

tak penah sampai Langkawi lagi..hue hue hue..



Legenda Diktator Sadis

maCy said...

urgh gmbaq ta kuaq sume. dpt baca je. cm best!

Hanis MY said...

dyla ku sayam akak dh lama kepingin nk g langkawi tau wuwuwu, eh rasa mcm nak ckp kat sini ahaha takpe nk ckp jugak tak kira... jamu mata kat sini jelah huhu thanks for sharing dyla!

khairunnisa ♥ said...

first naik ni dgn mak ayah thn lepas,
memang gayat la =_= bila orang
berdiri je dalam tu..cepat cepat je
mak ayah suruh orang dok balik. yang
tak bestnya bila angin kuat, cable
car stop tgh jalan. ms tu tengok je
tali cable car berhayun kuat -_-

FasiHaH SupiaN said...

dla....seronoknyer...............huhu tak dapat2 lagi p langkawi.....

Anonymous said...

seronoknyaaa akak naik scabby!!!huuhuhu..line slow la sis.xdpt tgk sume piccc..uwaaa~~:(

ecah

apik pehe said...

heheh..naper tak mitak roti canai atas tu?apik rase ader orang jual..hehehe

aleen aiden said...

aihh,da lame gile x g kat cni!!!!len kali ajak aku weh!hu3

HaNa Hani said...

lamenye xpi langkawi
tingin nak pi sgt2
^_^

Zura said...

1st time naik cable car..tgk bwh..gayat tue.,.

There was an error in this gadget

PENCEROBOH-PENCEROBOH BLOG INI !!!

~ TERIMA KASIH..DATANG LAGI ~

~  TERIMA KASIH..DATANG LAGI  ~
♥ ♥ ♥ LAdy_dyLA ♥ ♥ ♥