TUTORIAL MELUKIS [ PHOTOSCAPE ]

ASSALAMUALAIKUM N HAI...
Hari ni nak share 1 tutorial mudah since ada beberapa orang yang mintak dan tanya kan..Dla ni segan sikit nak share tutorial sebab bukan pandai sangat pun tapi dah orang tanya kan so, dla share la ye sikit2..Hope benda ni boleh membantu korang la ye..


Ada yang tanya dla buat HEADER guna apa...Lukis KARTUN pakai apa..Aku tak guna benda canggih manggih sangat pun..Just pakai program PHOTOSCAPE dan MOUSE..Mula2 dulu dla nak cari program untuk buat HEADER je so terjumpa kat blog CIKBELOG[sori xleh bagi link sebab ada malware T__T] memandangkan PHOTOSCAPE paling senang dan cepat nak belajar berbanding program lain dalam erti kata lain aku malas nak explore lebih2..Then dla perasan kat program ni ada tools untuk lukis2 so aku trylah lame2 cam best la pulak..Tu yang pantang datang idea laju je conteng sana sini..Tapi mula2 memanglah susah nak HANDLE MOUSE ni, asyik lari merata-rata je kan bila nak lukis..Kena sabarlah sikit..So, let's begin !!!!


Ini rupa bentuk photoscape..Kalau takde, download je..Klik yang bulat tu dulu ye..

Klik kat button yang macam rupa chestnut tu pastu adjust size ikut suka hati korang then klik edit..

Jadilah rupa macam ni..Kalau nak start melukis, amik object pastu adjust la kaler, line tebal mana baru boleh start lukis2^^

Disebabkan aku malas nak kaler maka aku amik line yg ada kaler terus..Korang zoomlah kalau rasa kecik sangat nak lukis..kalau korang nak kaler klik TOOLS oke..Aku malas nak kaler2 ni

Maka inilah hasilnya...eh, practise ke practice ek?tetibe konpius
Actually aku ada buat VIDEO [bukan lukisan atas ni] tapi disebabkan memory ada sikit je hasilnya tak seberapa, tupun dah amik masa 5 minit..Dah lukis paling simple dah nak tunjuk kat korang. Aku ada upload kat YOU TUBE tapi rasa cam tak perlulah share kat sini..hehe..tunggu nanti aku beli graphic tablet ke..Baru la lebih cool berbanding guna mouse ni..Leceh wehhh mouse ni tapi sebab dah minat kan laluku redah onak duri dan lautan api...Oke, selamat mencuba ya.Tak faham sila tanya, InsyaAllah ahkak leh tolong^^


UPDATE !!! SEKARANG SAYA DAH BERTUKAR MELUKIS MENGGUNAKAN PAINT TOOL SAI PULAK^^ PAINT TOOL MEMANG AWESOME & LEBIH PRAKTIKAL..KLIK PAINT TOOL SAI UNTUK LIHAT TUTORIAL


nasi tambah : tengah cari masa nak blaja photoshop pulak..

Comments

efa said…
kahkah jakun jap pabila disitu boleh lukis2 waah thanks baru taw ni haha selalu pkai photoshop+iilustrator ja kehkeh thanks yea :)
haslinda said…
waahhh....cantik nye...baru tau dla guna photoscape. ingat kan dla dok guna paint.nk try jugak la lukis guna photoscape. thanx dla, for the tutorial!!!
Pojiekyra said…
cantik hehe..kyra dlu pakai paint..sekarang nie pakai photoshop..da xguna paint..ag best..
cba la t hehe
kim heeruul said…
gua ingt photoscape tak leh conteng2..
nie yg nak bljar nie..nice entry..^^
nurdani said…
owh macam itu...nice. terima kasih kongsi :)
HeiYzZ RoSLaN said…
serius tabik..bkn ramai yg boleh lukis kat pc,sy yg pandai lukis kat kertas pun hancur bila kat pc..hehe..gudjob..
Capital A ♥ said…
comel gila lukis. berbakat lah! :D
Aujinz said…
oooo.. baru tau.. huhuhuhu..tak pernah guna Photoscape..
Zura said…
hehehe..cantik gambar tue dla..bila klik kat page tue blank..asal erk..
JIJI YU said…
engko takpe la tgn seni..cam aku ni menconteng pon hodoh jgk
Azie Azra said…
TAK RETI EDIT GUNA PS. JUZ PHOTOSCAPE NI LAH. SEYES TAK TERFIKIR BOLEH LUKIS2 KAT SITU. NICE TIP! LEPAS NI DAH BOLEH LETAK LUKISAN KT BLOG. HEHE
SyahmiFikri said…
selama dok guna photoscape.. tak pnah tau boleyh lukis sendiri.. hehhehe

best! tapi tak reti nak lukis plak
Hanis MY said…
waaaa anteknyaaa...kak hanis tok reti la pektis byk mana poms kompem hudus jugop huhu...
Ardini Humaira said…
bestnye! dni nak try jugak :D
d_LA said…
@efa
photoshop msti lg best dan gempak kan..

@haslinda
dulu salu gak gune paint tp start kenal photoscape ni rs yg ni lg best..

@Pojiekyra
dla nak blaja gak photoshop ni sbb tgk org buat cam best je..tgu ms free skt nk xplore..

@kim heeruul
aku dlu pun ingat untuk wat header je tp boleh gak lukis2 rupanya..

@nurdani
welcome^^
dani lg teret pakai excel pun jadi..

@HeiYzZ RoSLaN
tp beza dia lmbt sikitla pkai mouse ni..kdg2 dla lukis kat kertas gak kalo malas..hehe

@Capital A ♥
sikit2 bolehla..thanx
d_LA said…
@Aujinz
ko xpe terer gn PS, lukisan mmg dh cantik sgt2..aku ni pdn photoscape je..hehe

@Zura
jd blank cane tu yunk??jadi hitam ke?


@JIJI YU
berseni sikit je kdg2 blur gak tgn aku ni..hahaha

@Azie Azra
dla pun camtu gak, x sangka pun leh lukis..tryla ye..best jugak gune bnda ni

@SyahmiFikri
nk lukis gune photoshop x pndai..gune ni pun jadilah..hehe

@Hanis MY
pektis byk kali lame2 jd InsyaAllah..minat pnye psl ni k.hanis

@Ardini Humaira
try lukis muka dla dni..heheh
Afsar said…
cantik giler...rasa macam nak suruh buat header plak...mmg berbakat~
zacky ~786~ said…
waaa smart laa..~ p den tak reti lukis pakai 'mouse' huhu.. :( anda mmg berbakat..
wahida idris said…
cantik nye lukisan.
HonEyBuNNy said…
adehhhh...

rajinnya dia...

meh tolong ila untuk presentation ila neh....ada toturial kena buat..tapi xpndai..ehheh
Sasa Al-Sharif said…
bab nak godek2 sofware tu aku boleh la. tp nak lukis tu konfem cakar ayam jadinya
Papa Mifz said…
siap ada tutorial...bagus2...tapi papa mifz x minat la melukis...huhu
*Miss Syahnia* said…
oh pkai phtoscpe erk
slalu ain edit pkai
photshop..

tp nk bt header snang pun ain
gagal aptah lgi nk lukis
kartun2 camgini..sobsob ;(
[sutera kasih] said…
photoscape software plg senang hehe

tp sy tak reti jgk nk melukis..bergegar tangan huhu
fieyzan said…
Nice Tutor La Dla, Tp Fizan X reti Guna Photoscape.. hee..
apik pehe said…
mek ni salah amik course ngaji la..hehehe..patot amik seni..hehehe
Liza Razak said…
selalu guna photoscape utk edit gambar je.tak penah pulak terpikir guna utk melukis.nk cuba jugak laa!!
chemay said…
wahhh cantik nyee..
gune photoscape jee rupenye..
taki penah tau pon..
tp if chemay guna pon..
msti tak cantik.
sebab chemay tak reti melukis..
hehe
:)
^ Uncle Syaf ^ said…
tak jadik pon...arghhh tidakkkk
... said…
as salam..
wah! suka! suka!
hehe~ kak dla~
nak kawal guna mouse, kena set kelajuan dia kat setting mouse tu. baru senang lukis macam tablet

=)

hehe =p
fifianggun said…
cantik kan,,hehehe
ARJUNA.Inc said…
perggh!!!...sies suka!!!...oh..bley wt cm2 eh?bru tau lak..ade je photoscape..tp compose pic je...waa...tocey2..nk gna t..huhu
Ain Zulaikha said…
waaaaa cantik2x.. tak pernah lagi guna photoscape tuk lukis.. thanks share :)
baru taw photoscape boleh lukis2.
:)

thanks for the info.
i just follow ur blog.
nice~
alexa yussida said…
wow.......

mcm tu upenye...mntap la dla nihh...mmg ade bakat :)

ssh kut nk handle mouse tuh n ssh kut kalo xde bakat nk lukis..hehe
RedVixen said…
pandainya lukis! cumell!!
pakai mouse pon ko dah buat lawa
aanie said…
aku guna photoscape utk edit gmbr je...sama mcm komen2 kat atas, tak tau pun blh lukis guna benda ni...
ishiko said…
wauw!!! Bestnya utk org yg lyn photoscape cm kita^^
sahromnasrudin said…
sy langsung tak tau gune photoshop..mmg buta ict la sy nie kan huhuhuhhhh
Azroy Kassim said…
Baa~ CAK!!

Hebat tul pakai mouse! Style!


*nape susah na masuk blog dla ni?
man yusoef said…
wah..hebaknye lady dyla!! serius aku tak reti guna photoscape...dan ko sgt hebat..sbb guna mouse pon lukisan still cantik la...kalau aku..hm..jgn harap...cam org parkinson...hahaha
kiwi said…
cntik mata cartoon tu..boolat ^^
fifi tak pandaii pun guna photoscape semua nii.
pandaiii main photoshop shja..
nnt bolehlah berguru dgn kak dyla.
btw, puasa nnt balik kelate tak??? bolehlah buat berbuka puasa bersama blogger2 kelate yg kita kenal. leh ajak kak yussida sekali:) kn kn?
Tengku Puteri said…
cantik r sis..! tabik spring camni... hee
Gayahspears said…
yunk... nk jerit sambil nk tium u laju2.. boley?? hahah
bestnyer ade tuto camni..
nk try lukis ah.. kalo xjadi.. ajar i lagi ya..huhu
Fello said…
huh? bakat terpendam ke mek? :p
Kazen said…
haha, sy lebih pandai gune photoshop n lightroom, dh lame tggl photoscape nie :)
ahsfantasy24 said…
wah..
teruja ny tgk nei..
maken mahir ea mlukis comel2, he2~

klw kte yg lkis tu,
yg nk lukis org pn slap2 jd lmbu, hu2~
zati embong said…
dLa,terbaiklah dear.xsemua orang ada kelebihan utk melukis tau termasuklah jat.hihi
cik heroin said…
terer gilaaaaaaaaaaaa guna mouse pn leh lukis cmtu T.T
ooooo..baru taw..selama ni alief guna paint je..:P..huhu
eyjalukman said…
wahh , kreatif la kak dla ni ,
pndai lukis2 .
mmg akk suka melukis ke ??
Eyfa Zalifa said…
woooooowwwww!!!Pandainya kak lukis,,Mmg suka lukis ke?Wow !!Hebat lah!
zuk zuhaiza said…
saya gunakan photoscape nie utk buat rough drawing je. buat lakaran doodle. uhuuu. pastu color dekat paint. :)

memang photoscape nie mesra pengguna. macam2 boleh buat kalau kretip.
Aniq Bukhary said…
Menyampuk kejap tengok lukisan awak nie... Boleh tahan laa.. Tidak semua orang boleh buat apa yg telah saudari hasilkan.. Nice...