SELAMBA YANG TAK COOL

ASSALAMUALAIKUM DAN HAI...
SELAMBA ni COOL sebenarnya tapi ada SELAMBA YANG TAK COOL.Benda ni memang berlaku DEPAN MATA, tak payah nak susah-susah fikir.Aku ni kan malas nak fikir banyak..hee~Hari kejadian pun dekat2 je berlaku dan ada yang berlaku pada hari yang sama sebab tu dapat idea camni ni..hehe..5 perkara yang bakal dla senaraikan ni, 4 daripadanya berlaku dalam hari yang sama..Perghhhh..Selamba je korang yer.

1 - DUIT 50 SEN !
Yang ni berlaku masa 2 minggu lepas, terperam cerita..Mula-mula rasa malas nak cerita, tapi rasanya tak salah share kat sini kot..Camni, masa tu dla tengah tunggu kawan, dudukla kat kerusi berhampiran taman..Dari jauh dah nampak seorang budak naik basikal..Aku rasa cam something je budak ni..Mula-mula tu dia duduk kerusi sebelah dla..kemudian dia bangun bawak basikal dia tu BERHENTI depan dla..Dengan SELAMBA je mintak duit 50SEN ! Amboi, gila selamba budak ni! Nak kata PENGEMIS bukan..So, dla siasat la lebih kurang tanya rumah semua..Dekat je rumahnya...Alasan nak 50sen sebab nak beli air tak cukup duit..Bukan aku tak kesian, tapi asal tak balik je minum kat rumah?Bukan jauh pun..Walaupun 50SEN JE pun tapi dla taknak budak ni bila dah start AJAR mintak duit dengan orang nanti jadi satu TABII. Macam mana boleh selamba je mintak..Haishhh!

2 - KREDIT TELEFON
Masa ni tengah tunggu bas nak balik kampung..Dah perasan dah ada MAMAT sorang ni asyik tengok je kat aku ni..Nak kata nak ngushar, awek ada kat tepi..Lame tu barulah mamat ni datang dekat..Sungguh selamba beliau nak PINJAM HP aku! Giler aku senang2 nak bagi, buatnya mamat ni bawak lari hp tu, nangis aku! Alasan, hp takde kredit padahal kedai 7E kat depan tu je..Sekarang kan kredit 5henggit pun ada..Takde alasan la weh..Aku mulalah suspek lain, APAKAH DORANG NI LARI DARI RUMAH? Yang perempuan pun aku tengok something wrong somewhere je.Haishhh!!!


3 - BAS LAMBAT!
Haritu aku amik tiket paling awal pukul 8.30 pagi..Dengan harapan nak sampai awal la ni..Tepat pukul 8.30 bas sampai tapi tunggu punya tunggu pintu bas tak bukak2..pergi tanya kat kaunter memang betul dah bas tu..Manalah tahu aku sibuk tengok gelagat orang tak sedar kena tinggal kan..Pukul 10 baru gerak! Rupa-rupanya selamba je dorang combine dengan trip pukul 10..Aku bukan nak marah, atleast bagitahulah kan, boleh aku breakfast nasi kerabu kejap..Lama tu kena tunggu..Sungguh selambalah pakcik bas ni..

4 - MEROKOK !
Serius aku kesian dengan akak tu sampai terpaksa tutup hidung dengan tudung..Mamat tu berdiri, tengah hisap rokok sambil sembang dengan kawan dia..Kawan dia duduk sebelah akak bertudung tu..mamat tu memang tak cover langsung, main hembus je asap rokok DEPAN MUKA akak tu..Kalau aku jadi akak tu, aku blah duduk tempat lain..

5 - CIUM !
yang ni paling aku rasa PANAS je tengok..Aku dalam bas, kebetulan duduk single seat sebelah kiri..Ada pasangan remaja duduk rapat sangat..Tiba-tiba SI PEREMPUAN tu pergi KISS PIPI lelaki tu..What the??? Aku sangat yakin yang dorang ni tak kawin lagi...Kalau dah kawin takdenya kau nak buat macam tuu kan..Lagipun kalau dah kawin takkanlah kau CIUM PIPI tapi TAK SALAM CIUM TANGAN pulak kan??? Bertudung pulak tu..Korang tak malu ke weh???


BONUS SELAMBA -->ULAR !
Yang ni bonus SELAMBA sebenarnya..hehe..Masa nak pergi rumah akak dla, rumah beliau dekat je, boleh jalan kaki..Tengah jalan tu, tiba-tiba ada ULAR SELAMBA je dekat dengan KAKI dla ni..Hapelagi, terkejut mak kau la dla ni sampai terangkat kaki..ULAR tu pun maybe terkejut dengan dla, laju je melarikan diri...hahaha..tapi nasib baiklah ular tu terkejut TAK PATUK kaki dla ni haaa...Cerita kat akak, macam biasalah JODOH NAK SAMPAI tu..


Maaflah ye, SELAMBA je buat entry panjang-panjang..Sangat hargai kalau korang baca sampai habis^^

nasi tambah : bila balik kampung selamba je makan nasi 4 kali sehari..erk?!

Comments

khairunnisa ♥ said…
Last week, ada gak sorang makcik nak guna fon..tapi tak dapat tolong sebab takde krd dalam fon =.=" sedih lak tak dapat tolong makcik tu. pantang dengan asap rokok T_T lagi lagi kalau tempat makan.. diorang tak faham ke orang tak tahan dengan asap rokok.. Ular larikan diri? nasib baik takde pape.. take care dLa ^_^
Anisa Hang Tuah said…
memang panasss je laa kalau yg ciyom2 dlm bass
mmg geram
d_LA said…
@khairunnisa ♥
kalo makcik dla boleh consider tp kalo lelaki mude mcm kureng rr sha..nak2 pulak kenape dla yg dia nak paw kredit..bahya2..
d_LA said…
@Anisa Hang Tuah
mase cium tu dorang kat bawah, baru nk naik bas..berani gila kan..
Izyan Masri said…
AMBOII,SEDAPNYA DAK LAKI TU NAK PINJAM TELEPON.MEYH SINI YAN MARAH SIKIT.KEHKEH ;D
Fyzal said…
ade lagi yg selamba.. selamba je menipu mase exam.. itu tak boleh blah.

p/s: lame tak dtg sini..
haslinda said…
x suke laki isap rokok hembus depan2 muka. x respect org lain langsung...
adan said…
anda harus hargai saya sebab saya baca sampai habis dan senyum2.. kadang gelak guling2 gak.. ahaha..

1st.. 50sen je pun.. bagi je la..
halalkan..

bab kredit tu.. tak salah berhti-hati..

bab ular tu.. saya pun agak jugak ular tu tekejut tengok DLA... ahahaha... kesian kat ular.. bukan kat DLA.. ahahaha
Scya LollitA said…
tang ular tu mmg xley blahh .
haha kalo cik scya mau melatah 18ratusjuta harakat haha
zacky ~786~ said…
hahaha~~
selamber badak jerr ular tu.. nasib tak kna leyekk.. :P ...
apik pehe said…
hahaha..yang last skali tu apik paling suke..x sabar nk tgk dila kawen
ARJUNA.Inc said…
haha..arjuna credit ok..da bca abeh je..hehe..sies..suka entry nih..mmag sume slumber je..haha..yg x bley blah bdak kcik 2..arjuna ingat g..msa kt kg..bdak2 dtag rmai..ingat pehal la kn..upenye dorang dtang sbb raya yg ke 30..knon rya sbulan..yg x bley blah..da abeh je mnum2..nk duit raya..n dorang yg mntak.rm2..ewah2..~~~rsa nk sekeh j ekpala dorang..sorang2..hahahah..
anie,Nagoya said…
mggu lepas dgn selmba je kkanie cuti semggu.padahal keje melambak.kahkahkah....

semua memang selamba.tp bab kiss tu..aku yg dah kawen pun nak mesra kat luar alam pun ada malu tau...fkr le anak2 oiii..ni mak pesan ni...hahahaha....
zati embong said…
peliknya,selamba je org sekrang duk mintak2 duit eh?huhu.bagus dLa,entah ape niat org yg nk pinjam2 barang nih.mebi dia tgk dLa sorg2,2yg dia berani dtg 2.

jat pun hari 2 g kedah patut naik bus single seat,sekali kena tkar bus,kena tmbah duit lagi,xkisahlah ingt selesa,jap g naik semua double seat n sgt x selesa.kena plak sebelah lelaki.lg x selesa!huhu.depan jat plak ada couple bdak sekolah kot,pakai tudung labuh abes,tp melekat je sentiasa.
d_LA said…
@Fyzal
hehe..dla dh lame x xm fyzal..

ingatkan lupe dh ngan blog ni..huhu
d_LA said…
@adan
dla actually x berkire langsung, 50sen je pun, tp dla bygkan kalo ADIK dla wat benda camtu, suka2 hati mintak duit ngan org..xnak bg bdk tu rs senang sgt hidup ni..sbb tu bdk skang manja sgt..pepun thanx, mmg serba slh time tu nk bg ke x sbb dla ni bkn kategori manusia yg kedekut sbnrnya..huhu
Far8 budak baik said…
waaaa..merokok tu aku marah
kalau aku mmg dah cepuk siap..
hahaha..x patut betol..
che'pi said…
hehhehe... ragam dunia. dalam ke slumber an tu... ade lucu dan iktibarnya...
JIJI YU said…
mueheh ko share je kredit kat die..cer share due hengget kat aku
sahromnasrudin said…
assalamualaikum..

lama sungguh tak berkunjung ke sini..semoga tuan belog senantiasa ceria dan sihat walafiat ya :-)
CIK TOM said…
cik tom pernah kena mintak duit rm1 dr budak2 yg lalu tepi jalan..aik pelik..tgk ok je bukan minta sedekah..bdk2 zaman skang...isk2..
aanie said…
selamber betul cite mu ni...tp betul la, yg part cium2 tu..org dah kawin x buat benda2 camtu depan org...

eh, bape kali mu nak jumpa ular ni???apekah???
merahitujambu said…
macam2 ragam manusia ni..tak tahu laa nak ckp cmne..heee
yatie's EPISODE said…
miahaha. selamba badak je mintak pnjm henpon. pastu mtk 50 sen. haishh. dorg tgk muka dla muka sng pinjam duit ke ape. wuhuu
nelly said…
bab cium tu , selalu gak jumpa ~

=='

yang pinjam hp tu , lawak lah ! haha ..
buat je panjang2 asalkan ada isi ^^

all the best comel !
Redbloodsnow said…
A'AH KAN...TUH BARU SLUMBER YG SGTTT LAH TAK CUN
puteri ain said…
yang kes no 3 dgn 4 tu tak suka betul kalau jadi..

1st : i hate waiting.. ce bagi tau betul2.. haihh

2nd : tak suka smua yang berkaitan dgn rokok.. respect orang lain.. sian kan kami2 ni yang sesak nafas..haihh
Shamsuddin Amin said…
hahaha...
nak kawen la tu bile kene kejar ular... =P

jge2 ngan org yg pinjam hp ni...
bahaye...
cBk said…
yg ke 5 tu terbaek..bdk2 skrg dah gatal..nk buat tp khwen taknak..hurmm.kecewa2
Amalina Jo said…
ni kes selamba teruk ni hahaha :D
SiS NaD said…
SalaM CiK DiLa...

BuDaK 50 SeN Tu MeMaNG SeLaMBa GiLa... JaNgaN D BiaSaKaN Bak KaTa DiLa...


YaNG MiNTaK KReDiT PuN SaTu HaL... JanGan SeNanG2 BaGi, TaKuT D LaRiKan PuLaK HP KiTa BaK KaT DiLa...


BaS LaMBaT... HuH!~ SiS HaNGiN KaLau CaMTu... KaLau Nak GeRak LaMBaT, BoLeH MaKaN NaSi KeRaBu DuLu BaK KaTa DiLa...

SiS PaLiNG PaNTaNG KaLau LeLaKi MeRoKoK DeKaT2 NGaN SiS... iNGaTKaN DaTaNG DeKaT2 NaK uSHa KiTa, TaPi NaK MeRoKoK!~ HaMPeH!!!~

YanG SaL CiuM Tu, MeMaNG DaH BiaSa SaNGaT TeNGoK KaLau NaiK BaS... TaKDe aDaB LaNGSuNG MiNaH BTuDuNG Tu... TeMBaK NGaN aK41 BaRu Tau!~ HuH!~

Waa!~ KaLau KeNa KeJaR uLaR SeCaRa ReaLiTi, KoNFeM NeXT WeeK DiLa KaWeN!~ HeHe!~ (^_____^)V
cik heroin said…
yang jenis selamba kentut ni tak leh bla jgk. haish. wangi xpe gk.

mnsia versi unta
~SukEMakAn~ said…
pergh!
naseb baek ular tu takot kat lady
kalu x xdapat la eden nak baca entry nie
hehe
jaa64 said…
hahhaha..kelakar lah post nih..selambaa :)
ain zuraini said…
lain kali minta tolong boleh?? tolong blah dari saya...ahahahaha
kau kesah ke?? said…
kann.. macam-macam sekarang ni.
mira shahidan said…
ular tu jodoh nak dekat. kalo dah patuk jodoh kemana ular ke mana,hehehe
HonEyBuNNy said…
selalu jugak la ila tengok couple2 ciom2 dalam bus neh..rasa macam nak p sekeh ja kepala tu..hehe..
Cik Cempaka said…
hmmm..memang itu pun yang berlaku di sekeliling kita yang berbulu bijik mata nak tengok. bab 4 kali makan nasik tu pun berbulu jer periuk nasik tengok kan...^^
Sasa Al-Sharif said…
kes hp tu. kena hati2, kadang2 ada yg kata pinjam hp sbb hal kecemasan kemudian bwa lari.

yg pasal remaja tu mmg menyampah, itulah pengaruh budaya barat. best jgk photoshoot masa tu. bagi flash light sikit depan muka diorang
atoiii macam x cayer jer, boleh mintak limepocen, mintak kedit(sangat xbragak), bas bergabung, keja ulo, semok in public yg sangat2 rude, com pipi.
atooiii sume human dah jd penin skrang ni =.='
ahsfantasy24 said…
bleh lak dak tu mntak duit,
xtw tkt lnsg..

kte dlu klw jmpe org yg xknal, takut,
ni die lak yg takutkan org yg xknal~

hehehhe~
Aujinz said…
aku pernah gak orang buat selamba nak pinjam henpon..

masa tue aku tgh godek godek E72. Bila mamat tue datang kengkonon nak pinjam henpon, aku kuarkan Nokia 3310. Kredit ade limeposen jer dalam tue..

lantok ler.. sms pon dah boleh lepas..
blog-tips-kurus said…
ular kejar di alam realiti tu thrill la beb. kalau mimpi ular kan bad sign?
Fariross said…
dengan slumber jea cita panjang2... kah2... slumber jea aku tak update blog sekian lame. slumber jea semua......... mengong jap, meh r dtg sini beb....
kadang2 memang akan hadapi banyak benda yang kita tak suka dalam satu hari..huhu..tapi kadang2 satu hari apa pun tak ada kan..huhu
alexa yussida said…
selamba je datang baca walaupon esok exam !!!
syakey said…
yang merokok tu mmg sgt menyampah -__- kuat tak kuat bau rokok,nampak ja org merokok, mmg akan buat muka siap kibas2 tgn depan muka. biaq diorg tau yg diorg tu busuk -__- haha

eh, macam tu pulak mintak2? dasyat manusia skrg. taktau malu.
ASaDa RyutaRo said…
ular datang kat kaki dikatakan jodoh nak sampai??? kalau ular tedung patuk kaki maksudnya ajal nak sampai..

pernah je buat mintak 50sen kat orang masa sekolah dlu. hahaha.. tapi dengan member rapat je la. ngeee :D
man yusoef said…
selamba ah dla...gerek seh..haha...paling best jawapan akak ko pasal ular tu..HHAHAHA...

selamba jek ko menghampakan aku tak update...mesti ko jawap, "ade aku kesah"..hahaha
aksi slamba yg menjelikkan huhu

Mari menghayati di cni
mentua vs menantu
nik rosmawati said…
kat tempat nik ade sorang lelaki yg selamba mintak duit ngan hubby.padahal baru kenal jea kot.mmg muka tak malu.
Cik TeN10 said…
1 : uihh.. xmalu betul.. slumber je mnx duit ngn org yg tak dikenali..

2 : lohh.. ade ke ptt.. awek kt sebelah.. leh plak mintak nk pnjm phone kt pmpuan lain.. xmalu betul..

3 : uishh.. panas je dgr.. servis teruk betul.. da la lmbt xgtau plak tu.. nseb bek dla xde pape hal penting..

4 : sgt2 tak suka lelaki yg smoking.. xtahan lah bau asap rokok.. pening kepala dibuatnye.. huhu

5 : perghh.. buat malu je.. pakai tdung cantik2 nmmpak sopan je.. skali berasamaradana plak.. mana lah maruah diri cik adik oii.. cian kan.. krn cinta gadai semuanya..

opsss terpanjang plak komennye.. kih3

blik kg mmg slamber je mkn nasi sehari 5,6 kali.. sodapp sgt.. kih3
ko tak bagi tpak kaki kat minah yg cium tu..his his..kenapa la bukan gua yg duduk sebelah minah tu
FurBall said…
ish3..penat tgn menaip nih..ahahahah
... said…
as salam..
kak dla! kak dlaaaa!!!!
hoho~ ba sikit. buat entri tinggal. kalau online, 5 minit, off

>_<

erk.huu..banyak betul duggan akak. dari 50 sen , laki sospices nak rompak kredit telepon,rokok keletak keletung,samapi ke ular nak dapat jodoh

=p

hehe.comel2 lukisan akak. ni epngaruh sape makin aktif lukis2 ni?ngeee~
cero? bro gayour?

=p

neak berguru kat kak dla la~

=p

erk! kak dla yang kuat makan! tak ajak lak tu.

=p
amny said…
haahha..yang last tuu..aduii.....
Amirrah Zawani said…
yg pasal cium tu.. adehla,, tak malu ka.. sedih dgr =_=

pasal ular tu, kalo jodoh nk sampai dia mimpi bukan betul2.. haha!! tapi tak tau lah kan.. nasib baik tak kena patuk ;)
Gayahspears said…
sengal aku ni da jangkit kat ko ya..hahah.. bagus2.. terbaik lukisan ko ni....
blogwawan said…
haha,keren artikelnya,keep posting kaka