APO?! : tuan blog ni kejap ade kejap xde..harap maklong ye^^

Monday, May 23, 2011

Masalah RUMAHTANGGA kubawa ke BLOG

ASSALAMUALAIKUM N HAI...
Kali ni nak share masalah sikit dengan korang...Bukan selalu ni mengadu domba dengan korang kan..Nak2 pasal masalah rumah tangga ni..Wajar ke cerita kat blog??Ahhhh..peduli hape, dah tak tahan dah ni..Nak mintak korang bagi PENDAPAT ! Boleh?

Relax..relax..bukan masalah hubungan suami isteri sebenarnya..Manalah aku ni kawin lagi..Ini masalah rumah tangga kat RUMAH SEWA ni..Kitorang ada masalah yang agak SENGSARA sekarang ni..Walaupun bukan sepanjang hari tapi SETIAP HARI tanpa diduga benda ni berlaku...

Benda ni berlaku kat bilik kitorang je..Memandangkan aku tidur kat MASTER BEDROOM so aku dikurniakan seorang roommate yang sama sengal dengan aku..Masalahnya adalah, kitorang cukup berdebar bila FLUSH dari BILIK AIR rumah atas berbunyi..Sebabnya...




Aku tak tipu oke..Tak tahulah kenapa, asal dorang flush je, GILA BUSUK menyelubungi ..SERIUS! Saat paling sengsara bila kitorang tengah MANDI, tengah2 syok bersabun tu korang bayangkan tiba2 bunyi FLUSH..Disebabkan kadang2 tak tahan gila terpaksa keluar dari bilik air dulu biar BAU tu pergi..Tak payah nak mengada pergi spray perfume ferragamo ke clinique ke totap hado bau tu.Perghhhhh, dia punya busuk sampai rasa nak termuntah T___T Aku syak mesti ade kebocoran ni sebab sebelum ni mana ada bau..Logik kot?



Apa kitorang nak buat ni??? Haruskah kitorang berterus terang dengan tuan rumah kat atas tu supaya dorang melepaskan hajat kat WC lagi satu???Tapi tak sampai hati nak bagitahu dan tak tahu cara nak cakap camne...So, kitorang pun biarkan jelah, bukan mati pun..Sentap je kejap..hahaha..Kalau korang, apa tindakan korang?? Janganlah suruh pindah rumah pulak..

"Woit dla, kau bajet besar sangat ke masalah ni hah??Orang lain lagi sengsara taw, dah ada tempat tinggal tu syukurlah, banyak songeh tol kau ni ye.. Blablabla..takde anak..blablabla..tak kawin..blablabla..tanah runtuh..blablabla..perang..blablabla.. bersyukurlah!" Itu jawapan yang patut korang bagi kat minah ni..Okbai!!!

nasi tambah: bersyukurlah, jangan rasa diri kita ni malang sangat ye sahabat2ku sekalian..Ada kerja, tubuh badan sihat tu dah satu NIKMAT yang besar taw tapiii jangan pulak kita mudah putus asa untuk selesaikan masalah..So, masalah BUSUK itu camne?hurmm..tahan jelah.WUHUHU..oke, esok pagi2 lagi saya akan BALIK KAMPUNG, kebarangkalian tak online tu sangat tinggi kot..tengoklah nanti.. selamba je hari selasa dah balik kampung ye..hee~ada hal sikit, tolongla tiup2 blog ni kalo nampak bersawang ye..TC^^
Kalau BEST, sila LIKE

47 ORANG MENYAMPUK:

Zura said...

cm ne plak boleh bau smpai bawah...erm..

Hanis MY said...

siannya dyla huhu... takde cara penyelesaian ke bawa bincang ke, ngadu kat tuan rumah ke? sengsara tu... hopefully masalah dpt diselesaikan k...

nurdani said...

hahaha..dapatku bayangkan. bagitau je kat tuan rumah. sebab masalah rumahtangga kan....kena bincang dengan "laki". heheh

Contest blog paling comel

naem glizzy said...

ahah! xpaya la flush :) jirus je dgn air hehe..

Miela Tahril said...

hahaha kesian pon ade lawak n lucu pon ade....hehehe....boleh kot cakap ngn tuan rumah kat atas.ckap elok2...:P

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

haha... euww~

haslinda said...

dla,boleh je bincang baik2 ngn tuan rumah.ne tau kalo ada yg rosak,dia repair.sanggup ke nk tahan bau tu lama2?

Ain Zulaikha said...

hhaha just gitau je jiran tu, kita pun ada hak kita.. cuba tanya dengan dia apa masalah ke dekat flush tu.. huhuhu dah lah bau busuk kan.. mmg ganggu ketenteraman la gitu

aleen aiden said...

ha3,yeah ini pernah terjadi kat rumah alin jugak.ngeri kan?aishhh

Cik TeN10 said...

maybe ade bocor kot dla.. gtau je la jiran tu.. then bncang cne nk uat.. pggil plumber ke ape ke..

seronoknye blik kg !! nk balik jugakk.. hehehh ngade kn !.

mykhalis said...

dalam hal ni kena bagitau tuan rumah..tak boelh diamkan aje..anda berhakd apat rumah yg selesa

JIJI YU said...

ade yayikk besor kot..kot2 tersumbat ke..

aanie said...

hahaha...aku baca entri ni pun dah rasa nak termuntah...tu belum lagi aku bau sendiri...hahaha..sian mu...

raihana said...

hhuhu..tak penah tahu pown bole jdi mcm nie..sampai ke bwh aroma nye..kihkih

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

cara yg terbaik berbincang dgn tuan punya rumah la...mana boleh tahan....hehehehhe...

Aujinz said...

saya syak, ada kebocoran yang berlaku..

hua hua hua

Manja's sation blogshop said...

Hey Dear, ANDA suka fesyen? Try beli ANAK TUDUNG JERSEY? (INNER JERSEY)

ada free gift sempena pembukaan blogshop kami

ada 39 warna, anda pilih sendiri, trendy menjadi kegilaan young adult, muka x nampak bulat + murah dari blogshop yg lain x percaya?

COME AND VISIT OUR STORE : MANJA'S STATION BLOGSHOP ON9

http://manjastation.blogspot.com

zati embong said...

ada sumbat kot dLa.kena panggil check 2.kang meletup pecah pipe 2 nanti.huhu

Aziela said...

apa kata pindah jer...hehehehe...akak pun nak cari rumah lain gak nie...

... said...

as salam...


▂ ▃ ▅ ▆ 200%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

bocor ler tu. bocor kat paip. kalau tak kat paip, kat plug ia. tapi kalau bocor tu, tang dalam struktur bangunan, merana la makcik dla~ haha.ia merebak ke bawah permukaan lantai sikit demi sikit~

sabar je la makcik~
tapi sebelum tu berusaha untuk baiki kerosakan. hehe~ bersawang? okeh! menurut perintah!


tazkirah handphone

daddyzkool said...

rasanya tak perlu sangat dibincangkan ,cuma bawak cangkul jumpa tuan punya rumah...kalau dia tanya "nak buat apa ni"...nak cangkul kepala tuan rumah boleh tak...hehe

Anonymous said...

sis..kna ckp kt tuan umh tu//cuba bygkn dia memercik.sbb tu berbau.maka ia adelh bocor.kena bgtau.klau idak mkin seyes/huhuhuh.

ecah mshuri

airaniez wirdani said...

Benda camni takleh dibiarkan berlalutan.Better bagitau tuan rumah atau pihak pengurusan apartment ke apa.Nanti lagi teruk,korang gak ssh.huhu

airaniez wirdani said...

Benda camni takleh dibiarkan berlalutan.Better bagitau tuan rumah atau pihak pengurusan apartment ke apa.Nanti lagi teruk,korang gak ssh.huhu

blog-tips-kurus said...

(sila nyanyi ikut tone Wonderpets).. 'ini SERIUS!!' eeeeeiiii!!

^ Uncle Syaf ^ said...

perghh sampai ke sini baunye,...ha3


ala ko report je..untuk keselesaan korang gak kan

Gayahspears said...

pergh... busuk siot..hahaha

Shamsuddin Amin said...

kes berat ni D_la... hehe
try la bincang dgn owner...
biar owner umah d_la tu yg
settlekan...^^

HonEyBuNNy said...

alamakkkk..

busuknya....ila dapat bayang neh busukknya...hehe...

bgtau je la..cakap baik2...hehe...xtahan la bau kan..adehhh

Aimi dan Pakcik Hashim said...

cr lah rumah baru

Scya Lollita said...

eee tak suka bau jamban -.-

nelly said...

haha .bincang baik2 ~
=p

alexa yussida said...

tak leh repot tuan tanah kedaung ke?eh eh tuan rumah ke?kut2 die bole handle..hihi...seksa oo bau2 ni..huk2

Nur Liyana said...

siapa kata tak besar??kalau yana, yana rasa nie masalh besar nie...huk3


pindah rumah jom!!!!hehhe

apik pehe said...

patot la apik bau semacam jer biler dekat nga dyla..hahahaha

Edy Zaidi said...

erk...mmg jijik la kalau boleh berbau sampai macam tu...baca pun xselera dah, inikan pula yg alami benda tu

kokser kokdam said...

erk.. qku yg baco ni rase lain mcm dh.. bgtau tuan rumah la.. ade sumtin wrong nga rumah tu.. =D

fadh leyanie said...

baunya mesti harum semerbak kasturi..hihi..report tuan rumah la..itu tanggungjawab beliau.

nanad said...

masalah negara nih..report dengan kadar segera ya ;)

[sutera kasih] said...

tak salah kot kalo dyla bagitau tuan rmh huhu boleh kena 'kanser idung' tu cium bau busuk tiap2 hari hoho

maCy said...

hehe. sian dia. kena report. na hidup selagi mampu selesa. cuba la :D

Papa Mifz said...

x dapat dibayangkan bau-bauan nye kan..hehe mesti nak makan pun terkenang-kenang or terasa-rasa bau tuh..hehe
buat je repot k...:)

Qaseh dalia adelia said...

report lah dulu .. mmg dah bersyukur tapi kalau de cara penyelesaian lebih baik guna kan hihi

ishiko said...

eshh.. seriyess tensen kut macam tu... bgi tau mslh kbocorn kt rumah atas... jgn bg tau dyeorg berry bushuk.. huhu

ain zuraini said...

umh den pon kdg2 air dr umh atas menitik2 turun bwh..huhuhu

mamaqari said...

komplen jer kt tuan umah..klu x u olz yg sengsara..hehehe

khairunnisa ♥ said...

pernah duduk dalam toilet kat satu tempat ni ^_^ tapi bukan dengar flush or hidu bau tapi..macam dengar bunyi air turun ikut saluran and bunyi bunyi something. T_T macam dapat bayangkan apa yg turun kat saluran tu. better tanya dla, maybe ada yg bocor..

There was an error in this gadget

PENCEROBOH-PENCEROBOH BLOG INI !!!

~ TERIMA KASIH..DATANG LAGI ~

~  TERIMA KASIH..DATANG LAGI  ~
♥ ♥ ♥ LAdy_dyLA ♥ ♥ ♥