ZAMAN HINGUSAN AKU

ASSALAMUALAIKUM...
PLINGGGG !!! "KEMBALI KE ZAMAN HINGUSAN!!" *Baca dengan nada DORAEMON yer..Ni gara-gara haritu baca blog ANAK PAKCIK USOP la ni..Tiba-tiba MAN dipersalahkan ye..Hahaha..Buat dla teringat je masa kecik-kecik dulu...Ni kira tak mahu kalah la ni dengan anak pakcik usop tu..Tapi memang betul pun zaman kanak-kanak dulu fun habes oke..Kita boleh nampak sendirilah bezanya cara hidup kanak-kanak sekarang berbanding kita dulu kan..


Hari ni dla nak bagi TOP TEN permainan-permainan yang kitorang layan dulu-dulu...Jangan terkejut sebab dla nak guna BAHASA SEPANYOL sikit hari ni barulah betul-betul rasa kembali ke zaman dulu...Buat-buat faham jelah ye..hehe..Mula-mula kita ONE, TWO JUICE A.K.A ROCK PAPER SCISSORS dulu! Tapi makcik tengok sekarang ni takde dah dorang nak 1,2, juice dah..Tak fun betul la..Makcik start sekarang ye^^


***********************************************************
TEMPAT KE -10 [Macam kartun HAGEMARU la pulak]
OLA OLI
Ini game budak perempuan biasanya..Makcik nyanyi la sikit yer..Nanti senang, cucu makcik boleh refer sini.."Ola oli kuberi nama, saudara saudari cik keboom cik keboom..Putih-putih melati Ali Baba..Merah-merah jelita Miao Miao..Siapa yang baik hati Cinderella..Pastu kan tiba-tiba kuar perkataan DISCO..Makcik pun lupa dah camne tiba-tiba ada perkataan disco..hahaha


TEMPAT KE-9
CHAK KLEPI KLEPU KLEPA
Hahaha, ni betul-betul game dari negeri makcik..Actually macam nyanyi la tapi ada gaya tu yang best tu..Sape tahu makcik tabik spring !! Makcik ada jumpa video budak Arab yang boleh nyanyi lagu ni..Nampak macam budak ARAB, maybe ibu atau ayah dia orang Kelantan kot..Cute je dia nyanyi taw..Makcik ingat nak paksa anak buah makcik nyanyi lagu ni gak la..Kalo tak, tak dapat duit raya..

video


TEMPAT KE-8
SELAMBUT !
U know SELAMBUT??Bukan selembut tanganku ni..SELAMBUT A.K.A BATU SEREMBAN daaa..Kutip je batu tepi jalan, main ! Kat sekolah pun layan ni game selambut..Sempoi je kan...

TEMPAT KE-7
MAIN NUSUT
Main nusut A.K.A HIDE and SEEK ! Makcik masa kecik-kecik dulu tinggal kat QUARTERS JKR..Tengah-tengah tu ada kawasan lapang..Memang best giler..Biasa rumah ABAH*jiran kitorang yang selalu jadi mangsa tempat nak sembunyi sebab banyak pokok..

TEMPAT KE-6
LOMPAT TALI
Ada lagu dia yang kitorang kene nyanyi sampai sekarang makcik tak faham maksud dia..Sapelah punya pengasas lagu tu agaknya.. Beluuuubehhhhh..sakkenatokseh...Korang faham???Makcik pun tak faham..

TEMPAT KE-5
DATUK HARIMAU
Game ni makcik layan masa dok quarters gak..Main time malam..Pukul berapa datuk harimau??Lepastu mulalah lari berkeliaran..hahaha..best gila masa kena kejar...dah macam kena histeria..

TEMPAT KE-4
POLIS SENTRI
Polis sentri one two jaga..sebenarnya POLICE ENTRY tapi biasalah budak2 kan sambung je sebut jadilah polis sentri...yang ni anak pakcik usop ada wat ulasan yang panjang..Semua pakat nak jadi polis time tu...Eh, jom kita main polis sentri..Mana nak dapat tengok budak-budak main sekarang ni kan??takdenye moon nak mainnye!

TEMPAT KE-3
TARIK UPIH NYOR !
Haaaaa..ni game paling happening..Mahu tak best nak-nak bila kita jadi passenger kan..Best je kena tarik..Kadang-kadang budak-budak ni jahat gile, ditariknya laju-laju sampai bergolek-golek makcik ni..Tapi syokkkk wooooo...

Ada sape2 sudi bawak makcik naik upih lagi tak???


TEMPAT KE-2
DEK CHOK
Hah ! Tahu tak maksudnye tu?? Tahu TENG TENG??? Samalah tu, tapi makcik panggil dek chok ! Makcik rasa sebab tulah makcik ni suke melompat-lompat dan aktif semacam maybe dulu makcik EXPERT game dek chok ni...kalau kat sekolah, kapur cikgulah jadi mangsa..Lukis atas simen pastu mulalah sorang-sorang terkinja-kinja..heeee

DAN JUARANYA JATUH KEPADA...*drum roll plisss..dum dum dum...
BERAMBAT CHOP DUDUK !!!!
Best gila kot main ni..kejar-kejar pastu sape kena dia jadi pulak..Menjerit-jerit masa kena kejar sorang-sorang..kalau sekarang makcik main memang akan jadi MAKCIK PALING GEDIK di abad ini...Nama game ni pun unik kan..BERAMBAT = KEJAR..CHOP = macam STOP kot..

Nak hurai panjang-panjang makcik takut ada yang tertidur..Makcik taip sehabis pendek dah tu..tapi anak buah makcik ni, benda ni yang dorang dok gila sangat main...Banyak lagi sebenarnya game yang makcik layan tapi itulah antara TOP TEN nya..korang dulu suka main ape???

Nampak tak keseriusan dorang menggodam lappy makcik tu...


Makcik pulak layan CS, NFS sume..memang lunyailah dapat kat dorang ni
Apa yang makcik dapat simpulkan, zaman makcik dulu banyak guna FIZIKAL ketika bermain berbanding dengan anak-anak zaman sekarang banyak menggunakan MENTAL..Jangan pelik la kalau muda-muda dah rabun dan badan mudah membesar dengan pesatnya..Sape suruh mengadap benda alah tu hari-hari kan..Tapi kadang-kadang anak buah dla sampai sanggup skip meal punyalah sayang nak tinggalkan game..Makcik pun apa lagi, menggunakan kuasa veto yang ada la...Baru masing-masing memblahkan diri..Hahahaha..makcik memang kejam...*perghhhh..entry paling panjang kot!


nasi tambah : makcik tak balik kampung minggu ni..kalau tak abes rrr lappy makcik kene godam..sekarang kan cuti sekolah...tapi sebenarnya makcik nak balik tapi ada hal...rindu pulak nak jerit2 kat dorang sume ni

Comments

Anisa Hang Tuah said…
rindu nye nak men batu seremban...
yatie's EPISODE said…
rindu zaman kanak2 dulu. tak boleh ckp rindu zaman hingusan. sbb skrg tgh berhingus. (selesema) T_T
... said…
as salam..
haha~
kita geng~
ingat lagi masa ada dak perempun bdan besa suruh saya tarik dia. saya macam marah la..leps tu, tarik upih tu laju2, lalukan kat lopak air..dia kat berhenti2 saya tak berhenti.lalukan pula kat taik lembu.haha

jahat betul masa tu. akhirnya dek kerana dia 'ketua' dak 2 perempuan, habis satu kampung diorang kejar saya.
haha.

rindu betul zaman tu

=)

lagi satu, baling bola lisut(takde dalam list dla) tu. saya suka baling kat kaki . haha.
terlompat2 musuh saya. tapi diroang balas dengan membakling kearah kepala saya. langsung berpinar2 namapak bintang.

=p

hm..apa bolehj buat..teknologi semakin ebrkembang. budak2 pun lebih kepada mental berbanding fizikla. sure tahun 2020, makin ramia penghidap diabetis dikalangan kanak2

=p
haha..awat lain benor bunyi batu seremban jadi *selambut*?haha..main batu seremban mmg best.dulu siap jahit sndri isi kacang atau batu..org kata tak elok isi mknan lambung,tapi isi gak kacang instead of beras.hoho
akuwanblur90 said…
nak main polis sentri lagi.. @@
... said…
wahaha~

yatie pun dalam ni~ tadi main2 unfollow dan follow dalam blog dia~

yah!! saya dapat angka 555~
haha. buku 555. geram la juga~
terpaksa mengkorbankan angka yang dulu

=p
JIJI YU said…
ekeekekh dekchop oghe luar tau ko..lah mano ghupo
echah mashuri said…
HAHAH.semua tuh dah mmg top mainn!!seronok.budak skrg xsmpt nak merasa.ehehehe
JD Jen said…
Suka2 ngko police entry ye? Police n thief daa..pastu slang bebudak baru panggil polis sentri..tp mmg seme permainan ni best! Ko ni nostalgia btl laa dla!
man yusoef said…
asal salahkan aku plak?? haha..permainannya lebih kurang jek..cuma lain tempat lain namanye....tmpt ko nama nyer lebih glamer lah!!..hahaha
aanie said…
mokcik ado satu lagi ni....bola roye...hok ni aku suko sangat main...
Zura said…
suka main polis sentri...ada lg dla..baling selipar, baling tin, konda kondi, galah panjang...tp zaman kanak2 dulu mmg best..sbb tue budak2 skrg ramai yg lembik xmcam budak2 dulu...
nora said…
conferm tak syak lagi
kite memang kembar arrr :p

ENTRY HOT : Lucah Day :p
Fariross said…
yea laa mak su laaa... nak main yang senarai kat atas tue mama tak bagi keluar... lagi pun mane ade upih... lagi nak cari mane... kekekeke....
Robot | Sakti said…
dek chok dengan ambat duduk tu favorite kito.

hahaha
Saffa Adiza said…
miss 'it; too...
kiter berjiran kan? ahaks...
main cak duduk .. tang buaye haha.. sedap giler jd kanak2 dulu tmbah2 dok kg ..byk mainan bezzz
ardinihumaira said…
nok makey woh setow... ehehehe...
waaa.. suke laa entri nih.. hehehe
miszlullaby said…
ML dlu siap rendam batu seremban dalam softlan..nak bagi WANGI!!!

hahahah
zati embong said…
ingt dulu semangat beli kacang hijau nk buat batu seremban O.o
Edy Zaidi said…
mmg mengimbau kenangan betul
k_Own said…
tertarik dgn kisah kisah nih ! hehe
fLy_AwAy said…
sy budak kampung je,tp umur 1 tahun da main PSP da.heeeee ~
niesz said…
hehehe..jgn nakal2 tau nnti kena babap..
hiro said…
nusut..keh2
Azza Firza said…
cam post azza pun hado, hahahaha, nice entry btw :)
Sham said…
eh korang dulu tak main konda kondi ye..?
aNiS aNiSa said…
rindunya zaman kanak2 dulu huhu..

klu main skrang org ckp tak betul kan =)
apik pehe said…
hahaha...main berambat duduk tu la hok paling letih skali..
alexa yussida said…
dla!!wahhhh sama la game kita..belom tmbah lagi main bola beracun,susun selipar pastu baling..mcm2 la...sonok2:) anak2 sdare alexa pon sama..umo bru 2-3 thun dah pndai bukak lappy,on skype n call alexa =.=' bila angkat ingtkan uminye,skali anaknye..umi die xde pon..pastu bole plak godam fb umi die g stalker photo kwn2 umi die...saba jelaa...
Sasa Al-Sharif said…
ceh, hagemaru versi dla
che'pi said…
Riang ria zaman kita dulu.. banyak permainan yang menyihatkan... tapi dak skrg.... nak keluar pintu pagar rumah pun mama and papa tak bagi.itu la yang duk ngadap ps3 je memanjang.........
sahromnasrudin said…
saya masih berhingus walau zaman hingusan telah lama berlalu heheheee
Teringat zman2 dulu2 Mmg best kan waktu tu takde main tenet, takde PS2, yg ada hanya permainan video game pakai kaset hehe :)
Raji berkata said…
ak rasa yg ak penah main Polis sentri jer owh @@
Amirrah Zawani said…
chak klepi klepu klepa?? err first time dengar ni.. hehe!! dulu selalu main polis entry n zero pint je :)
oh sama jugak dengan OE...
kebanyakkannya OE ada jugak main..
tapi kalau pelepah tu, time2 pokok kelapa menggugurkan daunnya jelah dapat main...
sampaikan bocor2 pelepah tu dikerjakan...
hehe...

dan memang budak sekarang tak banyak main benda2 nie... suka sangat main game dekat lappy tu.... alahai... apa yang bestnya pun tak pasti...