APO?! : tuan blog ni kejap ade kejap xde..harap maklong ye^^

Wednesday, February 09, 2011

KAWAN AKU SANGAT TABAH...

Assalamualaikum...Sori semalam dla tak update, takut nanti update tapi tak sempat nak serang blog korang..Busy sikit semalam, petang tu pulak pergi training badminton so malam biasanya sangat letih nak mengadap lappy.. SORRY, MIANHE, DUI BU QI, SUMIMASEN...

Masa dla godek2 lappy tuk masuk contest SOPHIE, dla terjumpa 1 folder gambar yang lama jugak la..Kebetulan pulak kan sekarang ni musim banjir kat bahagian selatan kan..Sebab ni 1st time dla tengok keadaan SELEPAS BANJIR..Masa tu dla keje kat KUANTAN,time orang sibuk nak mengundi dalam bulan MAC 2008..Dla takleh balik kampung time tu sebab ade sebab..hehe..So, housemate dla pun ajak ikut beliau balik kampung dia kat ROMPIN..Sebelum tu memang beliau ada cakap yang kampung dia kene banjir teruk..So, dalam pale dla fikir ade air bertakung, berlumpur sana sini, ayam itik mati blablabla..Dla dengan NORA[housemate dla] ni dulu selalu cakap nak jadi SUKARELAWAN kat hospital la, tolong mangsa banjir ke sebab tu dia ajak dla, biar dla leh tengok depan mata sendiri dan konon berlatih nak jadi sukarelawanlah..Perasaan dla memang EXCITED sangat-sangat time tu.Bila dla sampai, serius dla TERKEJUT sangat-sangat, tak sangka keadaan kampung NORA tu jadi camni lepas banjir..Korang tengok sendirilah yer gambar2 yang dla snap..

Kawan dla selamba pakai towel je..keadaan tengah darurat..Dulu rumah penuh kiri kanan.
Tinggal jalan je..Kebanyakkan rumah yang ada kat situ semua musnah..Boleh bayang tak betapa teruknya banjir kat sana..Dla dah gaya macam wartawan kat sana, sebab 1st time jumpe keadaan macam ni..Tak sangka dugaan dorang besar macam ni sekali...

Sini pun ada rumah asal-asalnya..
Apa perasaan korang bila rumah korang musnah sekelip mata?
Ada yang tinggal separuh je.
Ini rumah NORA..Tinggal separuh jugak.

Rumah kawan dla tu sebenarnya baru je siap renovate, bleh bayang tak macam mana??Tapi ada bahagian yang selamat..So, ade la tempat untuk tidur..Tandas kat luar oke, sebab yang kat dalam dah habis musnah..Sebenarnya kawasan kat sini kawasan berpasir sebab tu sangat berisiko untuk runtuh bila banjir besar.


Tetiba dla jadi macam puteri umno datang berkempen..So, muke jangan kasi nampak oke.

Jambatan tu untuk ke kampung beliau..Korang nampak tak sungai kat bawah tu, dah cukup jauh kan jarak dari JAMBATAN ke sungai.So, korang bayang sendirilah betapa tingginya paras sungai tu naik..Jambatan gantung ni pun baru bina sebab yang lama dah runtuh..Apa yang dla respek sangat2, kawan dla sangat-sangat TABAH..Sebab beliau takde nak nangis2 masa bagitau rumah beliau dah musnah disebabkan banjir..Tak pernah dengar beliau mengeluh..Memang dla kagum dengan beliau..Walaupun masih muda, beliau juga sangat gila2 oke tapi pemikiran sangat matang..Noraaaaaa, rindu kamulahhhhh...So, kita bila ada masalah janganlah rasa hidup kita ni malang sangat, ramai lagi yang dapat dugaan lebih teruk taw..Hidup mesti diteruskan, setiap dugaan tu ada hikmahnya dan ada jalan penyelesaiannya yang penting USAHA harus ada..Oke, have a nice day semua ^__^

p/s : camne nak jadi sukarelawan hospital ye?
Kalau BEST, sila LIKE

55 ORANG MENYAMPUK:

yatie's EPISODE said...

ishh. terok jugak kan pas banjir nih. kesian pada mereka yang kena. huu.

nak jadik sukarelawan hosp? yati tak tawu lah. pergi kat hosp tu kot tye. hee

Zura said...

xpnah jugak tgk keadaan lepas banjir...tp dasatlah banjir tue..mcm rase xcaya je..

Robot | Sakti said...

bencana alam.




susah kita nak elakkan.




sabar lah ye.

saya_arief said...

dasyat..tapi yang dyla wat pakai topeng tu dasyat jugak.
puteri umno ye..
hoho

syafiQakarim said...
This comment has been removed by the author.
d_LA said...

@yatie's EPISODE
teruk taw yatie..sebak tgk T__T

d_LA said...

@Zura
dla pun terkejut..kwn dla lak rilex je..percayalah, itu gmbr sbnr..

d_LA said...

@Robot | Sakti
sama2 beringat rob..mana taw esok luse giliran kita pulak kan

d_LA said...

@saya_arief
mmg dasyat arip..
hahaha, topeng tu takut nt org umno ingat dla puteri umno lak..kene tutup, bahaya..hehe

d_LA said...

@syafiQakarim
tol tu..kalo Allah nak tarik, kejap ke taw..dunia ni mmg pnjman semata-mata..

erk?puteri umno??mengundi pom tak..haks!<--kantoi!

Hanis MY said...

pestaim tgk keadaan lepas banjir huhu sedihnyaaa bagus betul dla nk jd sukarelawan semoga tercapai!

klu dtg sini ada baju spesel kena pakai kasi tahan sejuk kena pakai warm inner baju wool 1-2 lapis lepas tu down jacket yg ala2 belon tu haha..

man yusoef said...

teruk gak eh banjir kat situ...smpi mcm padang jarang padang tekurur *haha..btol ke?

ain zuraini said...

huhu sedihnye entry nie...insaf jap..ain ramai juga kawan sekolah yg asal dr rompin (tanjung gemuk)..huhuhu...

ardinihumaira said...

ya Allah... habis rumah tu... semoga mereka tabah menghadapinya, amin...

Sasa Al-Sharif said...

teruk sangat tu. semoga diorang cekal

zaty luvlianncezzz said...

huhu..dlu tyme banjir seb bek umah zati x kco sgt...

niesz said...

kawan kamu sorg yg sgt tabah..respect kat die..tkut nye tgk topeng tu...hehehehe..

Raji berkata said...

owh xsangka juga oh kalau banjir terjadi smpai begini sekali..
yea kawan kau ad ciri2 nk jadi isteri yg baik ni
xpepasal =.=

JIJI YU said...

kapong mano tu ginimo ni...

khairunnisa ♥ said...

kesiannya. ye kawan dla sangat tabah..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

OMG! tak sangka seteruk ni banjir padahal musim bah dah berlalu..apapun semoga mereka semua tabah menghaapi ujian dan musbiah seperti ini.

ahsfantasy24 said...

takziah buat mangsa banjir,
smoga tabah sis..

Terjah anak mata:
Amaran, untuk wanita sahaja!
Holiday: Kau suka naik basikal?

jeera said...

:'/

Naisophon said...

tak logic.. huhu. macam, magic

sahromnasrudin said...

sy tgk pic tue teringta tsunami kat utara pada 2004..sebijik cenggitu huhuhhh

airaniez wirdani said...

mmg *bertabah* la org2 yg menghadapi banjir ni..bila bnda dah terlalu common jadi kat dorg..dorg anggap ujian tu biasa je..Moga Allah kuatkan terus mereka..amin~

cik pulau said...

moga diorang tabah hadapi dugaan ni..

berminat nak jadi sukarelawan ke???hehe

E.d.Y said...

wah..susah nk cari org tabah mcm tu

nelly said...

teruknya banjir ..
kesian kawan tu ..

jom baca :
Korang kategori rajin menulis atau terus menulis ?"

nelly said...

teruknya banjir ..
kesian kawan tu ..

jom baca :
Korang kategori rajin menulis atau terus menulis ?"

echah mashuri said...

ya ALLAH.teruknyaaaa...tibe2 ase takuttt.tp xpe.setiap pkra mesti ade hikmahnya:)

Miss Yaty said...

ya Allah..kesiannya mereka di sana..sedih baca kisah ni...kawan dla memang seorang yang tabah...sesungguhnya apa yang berlaku ada hikmahnya...

syakey said...

teruk jugak banjir tu...

d_LA said...

@Hanis MY
wahhhh..banyak lps ye kene pakai..huhu..nt dla pegi jepun yer..tguuu taw..

d_LA said...

@man yusoef
apedaaa tekurur pulak osman neh..haha

d_LA said...

@ain zuraini
sedih kan..kite patut bersyukur dgn life kite yg lbh beruntung dr mereka kan..

d_LA said...

@ardinihumaira
Amin...

d_LA said...

@Sasa Al-Sharif
mmg teruk sgt2..dla mcm x caye tgk

d_LA said...

@zaty luvlianncezzz
Alhamdulillah..banjir ni mmg xleh jngka kan.

d_LA said...

@niesz
hehe..takut ye nies..

d_LA said...

@Raji berkata
beliau comey taw raji..rajin lak tuh..tp x sure single ke x..haha

d_LA said...

@JIJI YU
kat kampung aur jiji oii

d_LA said...

@khairunnisa ♥
yup..beliau sgt tabah..kagum jap

d_LA said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION
ni ms tahun 2008 fifiey tp time tu bln 3..pelik kan..teruk lak tu bnjir tu

d_LA said...

@ahsfantasy24
ni kg kwn dla ahs..huhu

d_LA said...

@jeera
sedih kan jeera

d_LA said...

@Naisophon
logik jugak sbb kwsn tu kawasan berpasir..mmg berisiko untuk runtuh

d_LA said...

@sahromnasrudin
ha'ah, rs lbh kurang camtulah

d_LA said...

@airaniez wirdani
tol tu..Allah tau dorg sgt tbh sbb tu dorg diuji mcm tu..

d_LA said...

@cik pulau
minat tp xtaw cane nak join..huhu

d_LA said...

@E.d.Y
mmg ssh kot nak cari

d_LA said...

@nelly
huhu..mmg teruk..kesian kan

d_LA said...

@echah mashuri
tol tu..setiap kejadian ade hikmahnye kan

d_LA said...

@Miss Yaty
tol tu yatie..ade hikmahnya kan

d_LA said...

@syakey
mmg teruk..terkejut tgk..huhu

There was an error in this gadget

PENCEROBOH-PENCEROBOH BLOG INI !!!

~ TERIMA KASIH..DATANG LAGI ~

~  TERIMA KASIH..DATANG LAGI  ~
♥ ♥ ♥ LAdy_dyLA ♥ ♥ ♥