APO?! : tuan blog ni kejap ade kejap xde..harap maklong ye^^

Friday, January 28, 2011

SAAT DITEMUDUGA...

Haaaa...kamu ! Siap sedia...lepas ni turn awak pulak! Gulp! Time tu sume rasa akan datang, nak terkencing, nak terberak, menggigil abes 1 badan..Orang putih cakap "BUTTERFLIES IN MY STOMACH"! Apesal ek perasaan camtu selalu je menepek dalam perut, nak nak time exam, public speaking, presentation dan juga INTERVIEW...So, hari ini, dla dengan perasaan bajet bagusnya nak share la ngan korang pengalaman saat-saat menghadapi si penemuduga..Sebenarnya pengalaman dla tak banyak, rasa 3 kali jer kot..

PENGALAMAN PERTAMA masa temuduga untuk jadi JURURAWAT MASYARAKAT, sebenarnya dla tak berminat nak jadi JM, tapi sebab ikut kata kawan dla, kene isi jugak so dla isi..Jadi sepanjang ditemuduga memang dla acuh2 tak acuh je jawab..Jahat taw, pastu jadi calon simpanan dan kene panggil lagi sekali..Tapi dla tak pergi, keh keh keh...
PENGALAMAN KEDUA, selepas lulus ujian PRA PERUBATAN, kene temuduga pulak..Terlebih jujur la pulak masa jawab soalan..Yang ni frust la sikit, sebab dla memang nak tapi takde rezeki..Sebenarnya dla rasa macam susah nak dapat kerja bergantung dengan diploma dla tu, tu yang gedik2 mintak kursus pra perubatan dengan harapan lepas kursus terus dapat kerja..So, dla pun fikir, try jelah apply keje dengan SPA..Lama jugaklah nak tunggu dorang ni panggil..

Bila dapat surat PANGGILAN TEMUDUGA tu dla dah check BERAPA KEKOSONGAN semua, time tu rasa macam susah kot nak dapat sebab tak banyak kekosongan..jadi, dla taklah menaruh harapan, just pergi tuk amik pengalaman je..dahla masa sampai tu dla ni perempuan paling last..Bila sembang dengan dorang, kebanyakannnya semua FRESH GRADUATE, rasa cuak jugaklah sebab dla dah beberapa tahun tinggal study, tobat tak ingat dah kalo tanya soklan yang pelik2..
Jangan bersikap OVER CONFIDENT!
Bila lepas  sorang sorang siap, masing2 laju la bertanya dorang SOAL APA, boleh jawab ke tak..Bile dla dengar dorang cerita lagilah rasa, OMG apa aku nak kelentong jap lagi ni..hehe..Tapi tak tahulah time tu dla punya perasaan COOL semacam je..Tak rasa nervous pun, sebab dla dah set mind, amik pengalaman dulu..kalau ada rezeki InsyaAllah dapat..Masa tiba turn dla ni, sume geng perempuan dah siap, tinggallah dla dengan beberapa orang lelaki <---ni muka2 datang lambat..haha..Tapi ingat tau, pakaian mestilah KEMAS, JANGAN PAKAI JEANS atau SELIPAR..Yang TIDAK BERTUDUNG, sika ikat kemas2 rambut tu...

TIPS BILA NAK MASUK DALAM BILIK PENEMUDUGA :
  • KETUK PINTU dan BAGI SALAM and make sure korang kena tahu STATUS penemuduga, CIK @ PUAN..Bila dorang suruh DUDUK baru korang duduk oke.
  • LEMPARKAN SENYUMAN yang paling manis..jangan ko GEDIK pulak wat style MANJA
  • POSTURE BADAN mesti tegap babe, jangan nak ngada2 buat lemah lembut, ataupun kaki terkangkang..
  • Bila kene memperkenalkan diri, SUARA MESTI JELAS dan LANTANG tapi janganlah sampai 5 oktaf..Gune bahasa standard, jangan cube nak promosi loghat negeri korang pulak..kalau boleh control perasaan gugup itu..
  • JANGAN TUNJUK SIJIL korang sebelum diminta...
  • Bila dah KENA SOAL tu, cuba jawab dengan penuh keyakinan, agak2 macam betul je jawapan walaupun salah..tapi janganlah korang kelentong kaw2 pulak..dorang TAK BODOH oke.
  • Kalau agak2 korang dah BLUR2 tahap dugong, memang blank teros pale hotak tu, tak reti nak jawab, korang MINTAK MAAFlah, cakap TAK PASTI..jangan menangis pulak konon nak simpati..
  • Tapi sebelum ditemuduga tu, STUDY la sikit pasal JAWATAN korang, atleast kena tahu APA TUGAS-TUGASNYA..Barulah nampak yang korang betul2 nak jawatan tu..
  • Jangan cerita tentang perkara-perkara sedih pasal kehidupan korang..nanti dorang akan fikir, budak ni banyak MASALAH, nanti akan selalu ponteng kerja..
  • Jangan suka POTONG LINE, tunggu soalan habis dulu baru jawab..bawak bersabor oke.
Errr..apa lagi ek, yang penting USAHA harus ada tapi JANGAN TERLALU MENGHARAP, banyak-banyakkan BERDOA, INSYAALLAH ADA REZEKI korang..Jangan mudah berputus asa, rezeki kita berbeza-beza, ada yang senang dapat, ada yang berpuluh-puluh kali kena interview tapi still tak dapat-dapat..Ada HIKMAH tu, kite je tak nampak..So, harap dengan tips ni[ouh aku buat tips rupa2nye =) ], korang akan lebih sedia untuk menghadapi saat saat itu..Walaupun jawatan tu tak sama tapi secara basicnya sama jer..Alhamdulillah dla kali pertama interview kerja dengan SPA, terus dapat..SYUKUR sangat2..Dla rasa kalau korang apply thru SPA lagi banyak kot peluang nak dapat berbanding dengan iklan2 dalam paper..Yang penting...USAH PUTUS ASA..KELAK KAU BERJAYA..MENCAPAI CITA-CITA..<--perghh...sekali lagu HAZAMI daaaa...Akhir kata...AJA AJA FIGHTING ^__^

p/s : Korang tau SB? KLIK SINI cepat! Dorang sume peramah giler..nak ping entry pun boleh..silelah join yer ^__^
Kalau BEST, sila LIKE

57 ORANG MENYAMPUK:

aanie said...

bagus2 buat tips ni....

yg pntg jgn putus asa...jawab soalan kena jujur...klu xtau jawab, senyum je...tp jgn senyum kambing..hehe...

lawak la kartun mu tu...haha..guling2 aku baca...

mama_iris said...

good info cik dla....ari tu dh intervw...tgh tunggu result SPA...harap2 la dpt..=)

JIJI YU said...

aku penah temuduga pakai jeans..sebab baru balik mesia kan..tak der sluar yang formal..mmg kena kaw2 le..eheh

mira shahidan said...

tak ready lagi nak keje,wawaaa.huhuhu

mira shahidan said...

tak ready lagi nak keje,wawaaa.huhuhu

mira shahidan said...

tak ready lagi nak keje,wawaaa.huhuhu

man yusoef said...

sblum kerja ni, sudah melalui pelbagai pesen temuduga...dekat 4,5 kot..baru dpt keje skrg ni..huhu

Zura said...

xnak lagilah interview..nebes..

Cik Eliza said...

sekarang kalau nak masuk sekolah yang hebat-hebat*kononnya* pon kene temuduga.

huhuhu !

sadis !

airaniez wirdani said...

wah dla..hebatnya berjaya interview spa..bkn ssh ke?plg takleh blah ayat akhir tu..*Aja2 Fighting*..haha..so *korean*..^_^

zacky ~786~ said...

tahniah d_La..~ zacky dulu pernah g interview MAS airlines.. p xdpt.. sob3... so yg merajuk.. smbg stdy blk.. hehee.. hurm... mmg gugup la kn time interview.. dgn tak prepare die.. asal leh hembus jerrr g.. so result die pn hembus laa gak.. ekekee... kcewa thp gaban beb.. nk thu tak org yg interview tu ckp ape ..

" anda suda ada setapak kaki ke hadapan.. tinggal lagi satu tapak jerr tuk terus maju dan maju .. tapi..! anda mensia-sia kn nya "


tacing tak ayt.. huhuu..

niesz said...

niesz pon ngah cr keja skang, ade gak g interview, wat mase ni ape yg niesz interview dpt, but bile dorg da start ckp psl keja ygy ptut wat, trus reject, xnk keja cri client..xsuke..hope lps ni akan ade yg lagi better..kite usaha same2 ek..hehe..

Robot | Sakti said...

pernah jugak masuk interview.
goreng jer kerja.

tanya,jawab lain.
hahaha

khairunnisa ♥ said...

tips yang bagus dla.. sama la kte dla :) sabar tunggu dan berusaha gak dalam bidang lain. insyallah dapat apa yang kita nak ^__^

Pinky Pixie said...

thanx utk tips ni yayunk. hehe. tapi kan.. smpai skarang yatie tkut nk g intebiu. hukhuk

sugar2 kapas strawberry said...

wah bgsnya ada info macam ni.kite suke la :)

acik Dieyla said...

ala bestnyer kat dyla....skali interbiu terus dpt 2..org da 2,3 kali interbiu still xdpt2..urmm..sedeh tol ase

Mr. Swift said...

Ameklah saye, saye bagus.
HAHAHA.

syiok! :p

Heidi Shafiq said...

dl ms interview aku siap gurau2 n gelak2 ngn panel tu.. best.. then bile die offer keje aku plak xnak.. haha.. bodoh kan aku ni..

shizuka said...

tips bernas neh.ehheh...kwn2 ade gk mntk spa.tp xpernh lepas.sush kott.

fa10 said...

dah lama x masuk bilik temuduga...

Sasa Al-Sharif said...

bagus la terus interview tanpa ujian bertulis :)

mie said...

fuh!!
xpernah merasa ditemuduga begini..
simple2 ada la..

Raji berkata said...

woahhhh bagusnya~!!! ;D
tahniah2 ^^
thx juga sbb bagi tips2 tuh
berguna juga nnti nk carik kerja part time jap xD

maCy said...

wohoo. takot2. mac ti na keje kne gak~

d_LA said...

@aanie
yup..no cheating kan..smpai guling2 mu bc..haha

d_LA said...

@mama_iris
yeke..hope mama iris berjaya dpt job tu..Amin ^__^

d_LA said...

@JIJI YU
haha..giler ko jiji, pakai suar jeans je..mmg brani thp gaban la..

d_LA said...

@mira shahidan
haippp..dah keje best taw sbb ade duit poket sndiri..puas rs..

d_LA said...

@man yusoef
bkn sng kan nak dpt keje..janji jgn putus asa..

d_LA said...

@Zura
nebes kjp jer yunk..pastu mmg lega sgt2..terus rs lpr..hehe

d_LA said...

@Cik Eliza
tol tu..skang ni nka msk skolah hbt sket kene interview sbb rmai sgt kot calon2 yg best

d_LA said...

@airaniez wirdani
atas rezeki kot..ade yg sng sgt, ade yg berpuluh kali tp x dpt2 gak..dla mmg minah korea..haha

d_LA said...

@zacky ~786~
hohoho..tacing duhhh !siap ckp camtu, sape x sedih

d_LA said...

@niesz
sygnye dh dpt tp tolak..nape x cube dulu..tp dla pun kalo keje bab2 cr client pun x minat gak yunk..hehe

d_LA said...

@Robot | Sakti
hahaha..janji jawab kan..kdg2 dia nak tgk je kite ni confident ke x walaupun jwpn tu slh

d_LA said...

@khairunnisa ♥
betol2..kite kene cube gak bidang lain walaupun ade sijil lain kan..

d_LA said...

@Pinky Pixie
semsem..huishhh..nape takut yunk..amik pengalaman dulu mule2 lame2 mesti rs confident sikit..

d_LA said...

@sugar2 kapas strawberry
sharing is kongsi rite..hehe

d_LA said...

@acik Dieyla
Alhamdulillah, rezeki yunk..jgn putus asa taw..nt dptla tu..aja2 !

d_LA said...

@Mr. Swift
hahaha..kalu boleh nak ckp camtu kan..hehe

d_LA said...

@Heidi Shafiq
Perghhh, hebatla beliau siap leh gurau2..nape pulak tolak?ruginyee

d_LA said...

@shizuka
TQ ^__^...kdg2 jgn pilih post yg tinggi..amik yg rendah dr sijil kite dulu..nanti kan bleh naik pangkat

d_LA said...

@fa10
kalo xyah temuduga kan best..hehe

d_LA said...

@Sasa Al-Sharif
dla lagi suke yg bertulis kot dr interview..hehe

d_LA said...

@mie
simple2 pun ssh gak kdg2 sbb ramai yg mintak..tol tak

d_LA said...

@Raji berkata
hehe..hrp2 bergune la tuk korg yg tgh cari keje nt..

d_LA said...

@maCy
macy skang tgh praktikum ke yunk??ingatkan dah keje skang ni..gd luck yunk ^__^

Hanis MY said...

tips yg sgt best! haha kartun tu comel la...mmg takleh over confiden kena buat cool je...kalau dah rezeki tak ke mana kan...

E.d.Y said...

good tips..cuak giler nak g interview ni

Mr. TN_SkY said...

Wah...tips inteview? nice..salu lah share tips2 cani ye..hehe :-D berguna untuk pegi interview nanti..hehe


ha..cik d-la.:-) Ur link SkY dah msukkan dlm link exchange.. :-) Ini reward sebab kamu komen kasi idea ritu ye..:-) thanks..Komen kamu sangat membantu budak baru dalam dunia blogging nie =_=...Harap tidak jemu melawat pondok kecil...Dan SkY drop komen here too ye hehe..
JELAS SAHABAT BUKAN SEBARANG SAHABAT, SAYANG SEMUA

MofiDhouse said...

Tq for da TIP...
bila Dla citer pasal interview ni.teringat time interview nak jadi jururawat.slumber pakai T-shirt berkolar.kena halau u..... malu babe.Sib baek dalam kereta de baju kemeja tak berbasuh.slumber pakai walau berbau cam kerbau.Alhamdulillah.dapat... berkat baju busuk.hahahahahha

d_LA said...

@Hanis MY
hehe..TQ..hope leh dijadikan panduan ^__^

d_LA said...

@E.d.Y
cool je taw edy..InsyaAllah dpt

d_LA said...

@Mr. TN_SkY
InsyaAllah, dla share berdasarkan pngalaman jer ^__^

d_LA said...

@MofiDhouse
Perghhhh..tu mmg selamba tu siap pakai tshirt jer..nsb ade baju spare..kalo x bg interview trus mmg frust la kan

Anonymous said...

msok kali nie sya dh 3 kali dah interview mseh tak dpt gak job nie.mmg rasa kecewa,ptus asa pun ada,tapi hee rasanya nak cba lagii..mana tau kot kali 4 nie bejaya gak :)

There was an error in this gadget

PENCEROBOH-PENCEROBOH BLOG INI !!!

~ TERIMA KASIH..DATANG LAGI ~

~  TERIMA KASIH..DATANG LAGI  ~
♥ ♥ ♥ LAdy_dyLA ♥ ♥ ♥