APO?! : tuan blog ni kejap ade kejap xde..harap maklong ye^^

Sunday, January 16, 2011

Korang pernah MENANG PERADUAN tak ?

Salam..Ramai yang lambat update blog arini yer..Bangun lambat letewwww...Untuk menjadi insan yang gemilang, insan yang cemerlang, harus bangun awal barulah rezeki mudah masuk macam kawan dla sorang ni...

Dulu kan, sekarang dah pencen kot, dla dan akak dla suka sangat masuk peraduan itu peraduan  ini..Macam-macam peraduan, teka silang kata, cipta slogan la, pastu time tu rajin la membeli produk2 tertentu semata-mata nak pek bungkusan sebagai bukti pembelian..Semangat tu memang tinggi la diikuti pula dengan semangat   angan-angan kalau menang nak beli itu nak beli ini..Tapi tuah budak ni memang tak bertuah...Hahaha...Memang muka takde luck punyalah, sekarang dah surrender, angkat kedua-dua tangan dan kedua-dua kaki, tak payah lagi la masuk peraduan ni..

Oke, sekarang cerita tentang kawan dla pulak..Beliau ni lecturer, so sah2 la gaji ribu riban kan..Pada penghujung 2009, beliau dengan eksaitednya bercerita la kat dla yang kawan beliau ni pandai masuk peraduan sebab asyik menang je..Dapat hadiah macam2, dapat cash la, dapat tiket ke China la..Kemudian beliau cakap, kalau nak masuk peraduan ni kena tau cara-caranya, baru boleh menang..Siap cakap dia dah menuntut ilmu dah dengan kawan dia tu..Dla pun gelak jelah, memang tak percaya abes..So, dla CABAR BELIAU, "hang masuk dulu kalau menang baru kita masuk"..hehehe..

Maka bermulalah karier terbaru beliau, asek masuk peraduan je..Yang bestnya kalau beliau nak masuk peraduan roti contohnya, beliau beli banyak2 roti HIGH 5, kitorang yang tolong makan sebab beliau nak pek bungkusan tu jer..Haritu beliau masuk peraduan air TWISTER, berbotol-botol beliau beli air twister..Bahagia tak kehidupan macam tu, kitorang apa lagi, support secukup rasa la..Kadang-kadang kitorang pelik gak sebab beliau ni gaji dah banyak tapi rajin masuk peraduan tak macam kitorang ni, asek shopping je memanjang..Tapi blogging pun dapat income gak kan..Oke, kemudian hari tu beliau tanya la dla ada LABEL NESCAFE tak sebab nak masuk peraduan nescafe pulak..Dla dengan mulut lasernya cakap kat beliau, "Kita ni haa sebagai peminum tegar nescafe adalah orang yang paling layak untuk masuk peraduan ni hang taw tak..Hang tak minum, hang x bleh masuk..Tak layak!" Then, beliau jawab "oke, kita buat kat hang, nanti hang bagi label nescafe kat kita banyak2"..Nasib baik kat ofis memang banyak botol2 nescafe, sebenarnya dla tak serius pun nak masuk saja nak test jer..Masa tu dekat dengan bulan puasa, ada peraduan HOT FM BERPANTUN BERSAMA NESCAFE CLASSIC..Yang bestnya, pantun pun beliau yang buat, dla tukang sign jer..Haha..Serius dla tak ingat dah lepas tu yang dla ada masuk peraduan tu.

Sampailah satu hari di bulan puasa, kawan dla SMS cakap "eh, ko menang pantun yer?" Aku terpinga-pinga!Kemudian baru ingat dla ada masuk peraduan pantun, terus call kawan dla, dia cakap pantun dla tersiar dalam radio HOT FM..Masa tersiar tu pukul 6.30, time tu memang busy kat dapur la tuk siapkan juadah berbuka..Siap cakap lagi, memang konpom nama ko sebab nama ko kan pelik sikit..haha..Suka2 hati je cakap nama dla ni lain dari yang lain..Balik tu, terus cerita kat beliau yang origin cipta pantun tu..Pastu baru buka website HOT FM, tapi nama tak disiarkan lagi sebab baru..Kenalah tunggu next week nak taw betul ke tak..Berdebar + eksaited ko..
Lepas seminggu tunggu memang sahla dla salah seorang pemenang pantun nescafe tu..Suka taw, tak pernah2 lagi dla menang peraduan..Hahaha...Taw dapat hadiah apa?? Dla dapat CASH RM500 !!Okelah tu sebab ada pemenang setiap hari sepanjang bulan puasa, dapatlah dla beli baju raya untuk mak dan ayah..echehhhh.. Yang nama NO.2 tu pun kawan beliau gak..Beliau gak yang reka pantun semua..hebat tak??Kawan dla tak masuk rupa-rupanya peraduan ni sebab nak bagi can kat dla..Baik tak beliau...

Tu cerita dla, yang best lagi beliau la..Awal tahun 2010, beliau menang hadiah utama PERADUAN KAD RAYA ROTI HIGH 5 !! Hadiahnya, beliau dapat RM 1000 dan BEKALAN ROTI untuk SETAHUN..Lepas tu ada lagi beliau dapat tapi lupa dah apa..Yang terbaru, minggu lepas dengan muka berseri-seri beliau sengih-sengih bagitau beliau menang lagi PERADUAN KOTEX...Dla macam biasa la kecoh nak taw kan dapat apa..Mak aih, beliau dapat iPHONE 3Gs siyut !Hadiah utama lagi..Beliau target dapat netbook jer sebenarnya..Bertuahnya beliau ni, dla cakap la. "eloklah hang dapat hp, hp hang kan dah rosak"..Dia jawab ape taw "kita baru je beli hp harga 90 henggit"! Serius pecah perut dla dengar, beliau memang camtu taw pandai berjimat..Tak sabar ni nak tunggu hadiah beliau tu sampai..hahaha..lebih2 pulak..Sape nak menang peraduan meh menuntut ilmu dengan beliau..hehe [ALAMAK..PANJANG PULAK EN3 NEH :P]

p/s : HAPPY BIRTHDAY TO MACY <--JOM WISH RAMAI2
Kalau BEST, sila LIKE

23 ORANG MENYAMPUK:

Ms sunsWeetz said...

wow..bertuahnya..=)

d_LA said...

Ms : kwn dla kot yg bertuah..hehe

sugar2 kapas strawberry said...

perghh..tu mmg bertuah tu.dia puas kot dapat join bnda tu

zacky ~786~ said...

walawwyh.. gilerr kenatang..!!
mmg hebat laa beb.. tabik spring.. die siap blh tlg mmber die tok menang pertandingan.. aiseyhman... xleh nk ckp ap laa kn.. kehebatan die mmg xde tandingan.. hahaa.. melebih lak puji.... nk bodek nk msok pertandingan gak.. ekekee..

gurau jerpp .. :P

JIJI YU said...

mueheh..tahniah..suh die belanje aku milo tabur satu gelas besor..

d_LA said...

sugar2 : tu rrr, sbb beliau mmg x suke kuar jln2 so tu maybe dh jd hobi beliau kot..

Zacky : bgs kan siap tlg member lg..beliau solo lagi..eh, tetibe !

Jiji : Milo tabur jer ! Takde hal..hehe

monica said...

saya pernah..time tu memang happy sgt2 tau walaupon hadiah dia murah je.. :P

shahjiehan said...

wow..nk jugak~ ..

erk..nak mai langkawi sorg2 ke ?
SJ tgh prktikal kat langkawi..smpai blan 6 je..kjlo nak dtg, roger2 ..ok?hahaha

Robot | Sakti said...

uihh..
bertuah jugak la dyla ni.

kito tak pernah menang kalau masuk peraduan.
hehehe

Mohd Hafizan Nurdin said...

tahniah2.. x nak share2..?? Hee.. fizan pun pernah menang.. :)


menang tanpa bertanding & menanggung kekalahan.. bangga x..??

niesz said...

wah!congrate!

d_LA said...

monica : kalo menang kan x kira dah dpt ape kan kan kan..jnji menang tu mmg best giler rase.

shahjiehan : kalo nak kene ngorat beliau la..haha..akak dla ade kat langkawi..xtaw lg sorang ke g ramai2..kene set ms betol2..

robot : haha..tgn hsemate dla tu bertuah..dla ni jgn hrp la nak menang.

fizan : bkn dla la yg menang..hehe..share berita boleh..haha..menanggung kekalahan??bangga2..heee~~~

niesz : tq tq..

maCy said...

macy ni cabutan btuah pn ta btuah. ni pla na dpt rm500 kui3


dear! thx 4 da wish! syg kamu ketat2 juga ;D

khairunnisa ♥ said...

wah, dia rajin sebab tu dpt kan dla.. tapi bab roti and twister tu memang bahagia la kalau dapat minum and makan.. terer tol sampai dapat iPhone kan =.=" tahniah menang pantun tu ^__^

d_LA said...

macy : smalah, dla ssh tol nak dpt cabutan bertuah..tu menang sbb tgn kwn dla tu bertuah..hehe..semsem!

neesa : ha'ah, beliau mmg kalo buat apa2 mmg x main2 sbb tu dpt..
cam dla ni hangat2 je..hehe

aanie said...

dila, turunkan ilmu tu kat aku lak...
aku nak menang duit petronas kad mesra tu..nti blh la byr ptptpuuuu cash gedebuk..

E.d.Y said...

wah..tahniah..banyak tu rm500

pernah menang...banyak kali jugak..paling best menang pakej percutian...duit paling banyak rm2000

airaniez wirdani said...

Wah..murahnya rezeki beliau tu ye.kite dlu slalula masuk peraduan.pernah menang air-cond dan kipas.tp skrg dah mls.hoho

cikanna said...

tahniah2 mmg best kalau menang hadiahnya besar2..puashatikan!!!

d_LA said...

Aanie : mu kene menuntut ngan beliau..hehe..erkkk ptptpuuuu..jgn sebut!! trauma !

E.d.Y : perghhh..tgn edy bertuah gak ni..nt kalo menang lg kene banje dla baru berkat..hehe

airaniez : wahhhh, pernah la jugak menang yer..besar gak adiah tu..

cikanna : hehe..maceh..kalo mng mmg semangat giler la time tu..

ardinihumaira said...

whoaaa syoknya :D

d_LA said...

dni : syok gilerrrrr !hehe

AzizMostafa said...

@ … Macam-macam peraduan, teka silang kata,
-
Pernah melihat TTSKK = Teka Teki Silang Kata Kelopak?!
-
http://www.70.32.105.174/node/51401
http://powerwordpuzzles.com/sunbursts/
http://70.32.105.174/files/Krosslang.pdf
http://70.32.105.174/files/Key-Whls.pdf
http://70.32.105.174/files/16-petals.pdf
http://70.32.105.174/files/K-flower.pdf
-
Melompat Lebih Tinggi + Semoga Berjaya

There was an error in this gadget

Tetamu2 Beliau

~ TERIMA KASIH..DATANG LAGI ~

~  TERIMA KASIH..DATANG LAGI  ~
♥ ♥ ♥ LAdy_dyLA ♥ ♥ ♥