APO?! : tuan blog ni kejap ade kejap xde..harap maklong ye^^

Friday, January 07, 2011

FALLiNG WATER HOUSE

Salam semua..Rasa macam dah banyak hari tak update..Padahal semalam ada wat en3 tapi masa post tu pukul 3 pagi..hehe..Lepas tu terus tak update, yang kena serang pun tak ramai semalam..Sori yer, sangat busy semalam..Tengok kat KOTAK JERIT, ALEXA dah jerit2 kenapa tak update..huhu..Sori yer laling, busy rrr skettt pastu semalam ada hal ngan roommate..Dan juga semalam takde idea nak tulis apa..hehe....

Pernah dengar FALLING WATER HOUSE? Kalau budak archi memang familiar la dengan nama ni..Dulu masa jadi budak archi aku suke subjek HISTORY of ARCHITECTURE sebab dapat kenal macam2 bangunan yang unik dan berseni..Salah 1 contoh rumah yang boleh buat aku ternganga ialah FALLING WATER HOUSE, designed by FRANK LLOYD WRIGHT..

"Fallingwater is the name of a very special house that is built over a waterfall.  Frank Lloyd Wright, America’s most famous architect, designed the house for his clients, the Kaufmann family.  Fallingwater was built between 1936 and 1939.  It instantly became famous, and today it is a National Historic Landmark."

~Klik SINI untuk lebih lanjut~

Sekarang dah jadi tempat sejarah taw..Jom skodeng tempat ni dan bayangkan kita berada dalam rumah itu..hehe..

model FWH, memang kelassss la :)

Pelan FWH..
Rindu giler nak jadi budak archi balik..

Inilah FRANK LLOYD WRIGHT, pic tepi tu GUGGENHEIM MUSEUM yang kat NEW YORK tu, haha bajet pernah sampai jer..Muzium ni pun sangat unik..

Tugu FWH

Pandangan dari atas..oke sekarang kita dah sampai..Jom ushar2 kawasan rumah ni dulu :D

Pintu masuk FWH

Amacam?? Teruja tak tengok entrance rumah ni?

Tenang je rumah dalam hutan ni


Ada air terjun..wahhha..



Boleh pulak bersambung dengan bukit tu kan..

Best gilerrrrr..Kalo xde air sebulan pun takpe camni..hehe

Jom masuk dalam rumah pulakkk..
Lobby sikit punya luas..Wat kenduri best ni..

Fokus pada sofa, sikit punya panjang kan..boleh duduk 12 orang tros..


Ruang santai..siap ada batu besar lagi tepi tu..

Simple jer kan perabot rumah ni tapi ni perabot zaman bila lagi kan..Time ni kira dah canggih dan mewah gila ni..


Waktu musim salji..

Air terjun dah mengeras..Serius lawa..

Angelina Jolie n Brad Pitt pun datang melawat sini gak..
semua pic dicilok dari google..thanx google (^o^)

So, kalo rasa nak rumah unik2 macam kat atas ni atau macam dalam cerita PERSONAL TASTE, kawinlah dengan ARKITEK...haha tetiba kan..Sebab nak rumah lawa dan unik punya pasal..Oke, nak berangan jap, babai..
Happy Weekend sume :)


p/s : Egegege...sejuk giler arini, hujan tak benti2..
Kalau BEST, sila LIKE

20 ORANG MENYAMPUK:

misyamissyou said...

wah..cm best FWH ni..leh ke wt kat mesia ni? mesti jd tmpat shooting je kalau de umah cm ni..huhuu

airaniez wirdani said...

Huhu..Pernak kaji pasal Frank Lloyd Wright masa buat first project dulu.Tapi Falling Water House ni mmg smart construction dia..^_^

BlueberrY CheesE said...

bestnyer dila!!huhuhu. x kuar umah ira cm2. hahaha

zaty luvlianncezzz said...

waaa!! besh2 FWh nie..nk 1.hehe >.<

Fadzillah Kamarudin said...

serius...
memang lawa...

Robot | Sakti said...

lawa betol.

nak wat rumah gini r.

keh keh keh

saya_arief said...

ijau nyew umah tu.
;p

Nadhirah-chan said...

wahh semart gila . i likeee :)

Perangai .......

p/s : camane nak buat banner cam akak eh ?

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

how i wish, i could build one for me soon;( hahaha..

sgt cool kn ala2 rumah dlm hutan? aiseyyyyyyyyy....

alexa yussida said...

nak kawen ngn dLA lah,boleh tak nak umah cmtu?hehehe tbe2:p

owh busy body yee,jgn lama2 sbb nti alexa bakal mnghilangkan diri:p

dLA,siyess cun rumah tu tp kalo tnggal sorg2 mmg seram..kehkeh ngn batu dlm rumah...bleyh main hide n seek oo:D

maCy said...

oh serious cntik. i knew yg die antare rumah plg mahal kt dunie ni. tp xpna tgk dalam die. huhu

d_LA said...

Misya : ade ke yg brani wat rmh lam hutan ek..hehe..kalo wat retreat hse mebi oke kot tp duit je x oke..haha..

auraniez : mmg smart kan..unik lak tu..dla mmg suke FWH ni..

BC : tu rrrr..siyes tenang giler kan ira kalo rmh camni..

Zaty : hehe..jom kite lukis sendiri zaty..

Fadzillah : ha'ah serius lawa kan..

robot : meh dla tulon lukis..hehe..jd kot..haha

arief : arief mmg suke la kan kaler2 ijo ni..

nadhirah : mmg smartttt..banner tu ek..akak gune photoscape..kalo xde download dulu yer..lps dwnload terai wat dulu kalo xleh gak nt akak buat tuto..InsyaAllah..

Fifiey : tu rrr, dla pun rs best jer kalo rmh camni..sgt cool kan...

alexa : hahaha..nt alexa dh jd doc leh request rmh yg pelik2..janji poket teballll...tp tollah kalo sesorang mmg seremmm gak kan...

d_LA said...

Macy : kalo kite dpt masuk sn mesti eksaited giler kan...berangan x abes la jwbnye..hihi..

E.d.Y said...

pergghh.gempak giler design...

PReDicToR said...

lepas bace baru tahu...cantik n nampak eksklusif

ap said...

cntiknye gmbr2 nie..bestnyer law dpt tgok live.. :)

d_LA said...

E.d.Y : mmg perghhhh...

predictor : mmg cantiik dan unik kan..

ap : tu rrrr, nak gi tengok jauh lak..wuuuu

JIJI YU said...

wat rumah camni akt kelantan konferm banjir tiap2 taon..eheeh

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dulu adik akak amik archi kat itm tapi epas tue dia tukar qs.kalau lama lagi maybe blh dgr dia citer kot

d_LA said...

Jiji : hehe..ni kene cari hutan yg ade air terjun bru jd ni..

babymama : best sbnrnya blaja archi ni tapi tekanan tinggi sikit..letih wat projek..tp best..

There was an error in this gadget

PENCEROBOH-PENCEROBOH BLOG INI !!!

~ TERIMA KASIH..DATANG LAGI ~

~  TERIMA KASIH..DATANG LAGI  ~
♥ ♥ ♥ LAdy_dyLA ♥ ♥ ♥