APO?! : tuan blog ni kejap ade kejap xde..harap maklong ye^^

Wednesday, October 13, 2010

TiPS : BLOGGiNG

Keje skolah dah siap, maka saya bleh update blog :D :D :D



WARNING !! INI ENTRY KACANG PANJANG !!!

Tak tipu ni, lady_dyla rase sangat2 x layak nak bagi tips2 ni..Bukanlah aku ni femes sangat pun, rajin pun seciput 2 jer.Ramai lagi yang otai2, malah follower mencecah ribu riban dalam masa beberapa bulan jer.

Tapi ini adalah request dari seseorang yang saya kenal since stendet 1 lagi, dengan ilmu yang ada seciput ni saya sudi-sudikanlah berkongsi dengan kamu AANIE dan sape2 jer yang sudi baca blog ini..Sebenarnya beliau perasan yang lady_dyla dapat B.E walaupun x pernah wat entry pasal B.E pun.Wahhh, sangat sopan kan bahasa lady_dyla kali ni..Ini pun tips jugak, bahasa yang digunapakai harus sesuai dengan keadaan.Lady_dyla sendiri pun bahasa x skema sangat tapi entry yang dibuat itu contohnya macam berita atau cerita serius bahasa kena serius la sikit, macam kita berpkaian la kan, xkan pagi raya nak pakai jeans kan.

Mula-mula nak share masa 1st time jadi blogger..Ekceli kakak lady_dyla la yang suruh wat blog ni.Nama blog pun main taruk jer, tengok URL tu jer dah taw kan, main letak jer..Serius time tu memang main hentam jer, sifu kat Langkawi [sifu pun dah pencen], terpaksa la godek2 sendiri, time tu asal jumpe widget je sume taruk, kunun bangga la tu..Ade yang tinggal msg kat shoutbox "BW" ! Ingatkan dorang ni taip x abes, ape ni BW, bawa ke ape..Rupe-rupenya BLOGWALKING ! Pastu update blog pun 2,3 kali jer sebulan, mana orang nak perasan akan kewujudan blog kita kan.Pastu sangat2 xrajin nak blogwalking apatah lagi nak bagi komen.Sangat x mesra alam kan :(
Memang keadaan blog ini sangat2 tragis, macam syok sendiri jer, wat entry tapi bape orang jer baca..So, lady_dyla sangat2 faham la dengan keadaan kamu2 yang pernah alami keadaan ini.Perghhh, ini baru intro, kalah karangan sekolah darjah 6 ni. Cikgu saya pasti berbangga !!!

OKE, SEDIAKAN PEN & KERTAS SKANG, LADY_DYLA NAK BAGI RESEPI !

1 - G.A @ CONTEST ! Ini sebenarnya salah satu tips pantas nak dapatkan follower2 yang ramai..Buat satu Give Away [G.A] @ CONTEST..Lady_dyla skodeng ramai blogger2 baru wat G.A @ CONTEST, kejap jer dapat follower yang ramai, sebab antara syarat nak join G.A tu kene follow dulu blog mereka.Tapi setakat ni lady_dyla x pernah lagi anjurkan G.A @ contest ke apa sebab lady_dyla ni banyak aktiviti lain nak buat, x bley slalu sangat skodeng blog..Maybe 1 hari nanti INSYAALLAH, tunggu encek nuff bagi duit nafkah dulu :D

2 - BLOGWALKING dan KOMEN ! Ada sesetengah blogger, apabila ada orang yang bagi komen kat entry dorang, secara x langsung mereka akan komen balik..Contohnya macam ARDINI HUMAIRA, beliau ni dah cukup2 femes tapi sangat rajin bagi komen kat follower2nye..memang talak sombong la beliau ni..Untuk memudahkan orang rajin komen entry tu, plis wat popup window, x amik masa yang lama tuk komen..Lagi satu, taim BW tu, jeritla kata2 yang leh buatkan dorang balas balik..Setakat 'hai', 'bw', ade yang x sudi nak terjah balik. Kene kreatif la sket der.

3 - CONTENT ! Yang ini mengikut citarasa la, tapi x semua orang suka taw..Ada yang suke bercerita tentang artis, sukan, filem, personal, ilmiah, fotografi. Tapi macam lady_dyla ni kalo ade yang slalu baca entry saya, banyak cerita tentang personal dan sukan..Hiburan dan kesihatan ada sikit2 la.
Sebenarnya isu tentang artis boleh menaikkan trafik, nak2 kalau ada isu panas, memang berhantu la entry kamu tu. Tapi cam lady_dyla ni x suke sangat cerita pasal artis walaupun tahu benda tu leh naikkan trafik, contoh macam berita perkahwinan DATUK DR. SMS, giler minat ekceli kat beliau tapi bile ramai sangat yang update, terus rasa xpayahla nak wat entry pasal dia, boringlah cite sama je sume..Jangan ikut cam lady_dyla, kesah2 hangat cam gitu yang patut korang wat entry taw.Tapi kalo bab sukan laju jer minah ni update kan..haha..saya perempuan taw !

4 - TIPS SPESEL tuk kamu AANIE, kamu kan ada anak, cerita la pengalaman2 kamu tu, susah payah menjaga anak..Tips2 bile anak demam ke, lepas dah wat entry tu, trus BW dan bagitaw yang kamu baru wat entry 
"JANGAN PANIK BILA ANAK TERSEDAK SUSU" <-- contoh la..

5 - SEHARI SATU ENTRY ! Berusaha taw tuk wat entry setiap hari..satu entry setiap hari pun dah ok, barulah ada orang perasan akan kewujudan blog kamu..Sebenarnya ada cara cepat untuk wat entry setiap hari contohnye kopipes berita2 hangat, kan banyak berita2 online,tapi dinasihatkan jangan terlalu kerap amalkan aktiviti plagiat ini, ini boleh diamalkan bila kita kesuntukkan masa sahaja oke, xpun ubah la sket2 berita tu supaya nampak sikit hasil tulisan kita. Xpun cari video2 kat you tube yang sumpah lawak, share aje kat blog korang, hurai la sket pasal video tu..Entry camni amik masa kejap jer..Ataupun kalo malam anak tengah tdo @ xleh tdo wat entry banyak2, auto publish pada waktu sekian2..Kadang2 kita x taw time bila kite busy kan.

6 - IDENTITI ! cipta identiti yang pelik2 supaya orang bleh ingat dengan cepat..Bile dah lama x update, orang akan rindu2, guling2 nangis nak taw ape cite terbaru korang..Ini bukan senang jugak, kene pandai tarik perhatian orang..Lainla kalo macam kes blog  MAMA KEMBAR 3 tu, nama blog tu pun dah wat orang teruja nak follow kan sebab x ramai ada anak kembar 3 kat M'sia..Boleh terjah blog beliau, rasenye baru sebulan lebih dah ada 300++ follower..Kagum kan saudara saudari..

7 - HEADER & TEMPLATE ! Siyesly , gua maseh x puas ati lagi ngan header gua tu..hehe..Template pun sama, sebab ramai gak yang guna template cam ni, tapi xley tukar lagi wat masa skang, ade yang bagitaw kalo B.E tengah guling2 kat atas, jangan tukar template nanti beliau lari..siyes ni.. Header ni macam berita utama lam paper la, tajuk mesti gempak beb..Header pun kasi la yang kebaboom sket, simple xpe janji x menyakitkan mata, yang leh watkan orang tertarik hempedu nak lepak lama2..

8 - WIDGETS ! Widgets memang la banyak, macam2 tapi janganlah sume nak taruk der..Amik widget yang penting2 jer..Dulu lady_dyla sama gak, asal ade widget baru, trus rasa nak sumbat lam page..pastu mula selow cam siput nak loading sampai abes kan..Dulu blog ni ade widget lagu, tapi rase cam mengganggu jer readers nak baca entry, so aku buang jer..Kalo nak masuk gak lagu, plis2 biar ada button "PAUSE" dan janganlah letak widget tu bawah tapak kaki, letih taw nak scroll, yang menghampeskan lagi scroll kemain pastu xde lak button pause..Harus ingat, kadang2 entry dah cukup superb tapi terganggu dengan lagu terus [x] ! Kan dah rugi tu, mesti ade yang akan cakap, ape kukesah blog aku..Terserahlah, ada yang x kesah dengan trafik ni sebenarnya.

9 - SENSITIVITI ! Yang ni kene jaga beb, perlu ingat readers terdiri daripada pelbagai golongan, adik2 sekolah, kakak2, abang2, makcik2, pakcik2, cikgu2, ketua2 kampung...jangan sesedap mulut rasa jer cakap, kutuk orang itu ini, kadang2 kita x sedar bahasa kita ni bleh menyakitkan ulu hati orang, so sama2lah kita beringat yer..

10 - B.E ! Seriously, ni 1st time lady_dyla dapat B.E, Alhamdulillah dapat 3 campaign serentak..Ada yang gtaw kite kene rajin 'edit profile survey' kat nuffnang..Mungkin betol kot sebab lepas baca info tu, lady_dyla terus update, dalam seminggu lepas tu dapat B.E !

Finally, jangan taksub sangat mengupdate sampai keje skolah, keje opis, anak bini, suami, ayam itik tak terjaga, x makan nasi, x tdo, x solat, x berak sampai sembelit sebab tahan punye pasal..Berpada-pada sebab ada yang terlalu taksub mengejar B.E sehingga terlupa tanggungjawab masing2..
Harap dengan tips2 ini dapat membantu u ol yang masih blur2..

HAPPY BLOGGING ;)

Kalau BEST, sila LIKE

24 ORANG MENYAMPUK:

Zairie Husin said...

betul tu.. kena update selalu survey nuff tu kalau nak cepat dapat BE.. hehe

zairie recently posted:
bukan mudah jadi seorang blogger

d_LA said...

zairie : saya sokong kamu !

aanie said...

kekeke....nama aku lak yg naik...
tenkiu2...tips kamu ni berguna gak utk aku....hehe

meh aku komen resipi mu ni...
1.bw - klu aku ada masa, aku rajin gak la jenjalan kt tmpt org smbl folo....tp x ramai pun yg balas...sedih der...klu xnak folo pun xpe, asalkan jenguk aku blk....

2. yg psl tips spesel tu- aku mmg nak wt n3 pasal anak, tp asyik x sempat je...ekceli tujuan aku buat blog ni sb nak cite psl adam la....hoho..

3. sehari 1 n3- akan aku usahakan....

akhir skali, aku bangga dgn kamu sb tiap2 ari jumlah follower bertambah.....:D

p/s:weh, pasni cite psl trafik lak...

Burger Hunting Mission said...

tips yg mberansangkan :)
thanks sudi berkongsi tips menarik ni.

d_LA said...

aanie : wahhh..komen terpanjang ni..hehe..
Aku doakan mu BERJAYA nanti..BERUSAHA !!! JANGAN BERPUTUS ANGSA !

AANIE BOLEH !!

TENKIU JUGAK SBB SAPOT AKU :)

d_LA said...

burger hunting mission : sem2..sharing itu kongsi :)

Aqeel said...

kalau blog budak sekolah macam aqeel ni tak ramai yang nak baca XD

d_LA said...

aqeel : budak skolah lagi ramai bloggers,cun2 lg blog2 dorang, umo 12tahun pon dah ade blog..mmg saspek la..

ardinihumaira said...

whoaaa bagus ni tips :D

d_LA said...

dni : malu sebenarnya nk bg tips, bukan terer sgt pom..haha

Gayahspears said...

salam dyla..
wah sgt supan.. gayah baca n3 kamo nih terkesima :)
auchh..
pasni kita kena kerjasama k..
saling tlg menolong baru berkat :)
cepat2 ley dapat BE yg paling pntg dapat kwn ramai bukan musuh :)
tip yg bagus dyla.. teruskan...
jum BW sampai patah jari..hahaha

salam,jaga diri,hiasi peribadi...

d_LA said...

gayah : TQ TQ..aku pon terkasima baca komen ko..ekceli aku pon xtaw ape yg aku bebelkan tu..haha..smpai naik juling taip td..

yang penting BERUSAHA !!!!

sugar2 kapas strawberry said...

yg penting..jangan sombong.bila org da g blog kita..pndai2 la lawat dia balik..but for me..bila saya da follow that blog..no need to singgah kat chatbox..ini saya la..org lain sy taktahu.sbb kdg2 blogger ni suke komen dari tgl pesan kat chatbox.

sy xsuke blog sy sarat ngn gmba kat tepi2..tak suke letak lagu..nti blog saya berat.blog sy pon xde yg menarik..bese2 je..


thnx for this tips

d_LA said...

sugar2 : less is more dear :)

Ramdan said...

bagus n3 ni....wah, tahniah....

d_LA said...

ramdan : thanx der :)
hepi blogging =)

MyZone~theUn4given said...

sis,superbb!!!hihihi..

d_LA said...

myz0ne : mekacih lil' sis..blog saye biase2 jer..hihi

Fello Ariza said...

no 5 ssh sket.. bz ngan keje pas 2 salu xdek idea..hehek :P

d_LA said...

fell : lbh kurang la fell kie, pndai bg tips jer pdhal slalu blur2..haha

Kie-yu said...

tips yg umpph!
thnx for sharing :D

d_LA said...

kie-yu : wahhh..cam minum kopi ada umphhh..maceh taw sudi bc entry kcg pjg ni :)

miszlullaby said...

banyaknye petueee dyla...ML neyh sgtla malash nak wat entry.kih kih kih.bukan pe busy banget~tapi kalo de idea tu,buat dgn bersungguh2.hihi.=)

d_LA said...

ML : tulah, kalo dah setat membebel cenggitu la gayanye..nipun sbb org request, kalo x rs x lyk nak bg tips..diri sndiri pun terkapai-kapai lg.hehe

There was an error in this gadget

PENCEROBOH-PENCEROBOH BLOG INI !!!

~ TERIMA KASIH..DATANG LAGI ~

~  TERIMA KASIH..DATANG LAGI  ~
♥ ♥ ♥ LAdy_dyLA ♥ ♥ ♥