BERSYUKURLAH KAMU KAMU INI !

BAJET 2011 DAH SELAMAT BENTANG !
Lepas bentang tu, lady_dyla pun selamat bentangkan toto depan tv, 
layan cite KOREA lak :P
Malas nak ulas panjang, bukan PM dengar pun aku membebel, 
lagipun dah ramai yang wat entry pasal bajet tu..
Lady_dyla tumpang baca jer la keluh kesah bersama kak esah tu..

Tapi arini masuk jer opis, adehhh...
Tadah telinga la weh dengar luahan2 mereka2 ini..
Biasalah dorang ni, x pernah puas hempedu, bagi ini x cukup, bagi itu x patut plak..
Dahla, aku sorang jer mek bunga lam unit ni, tenggelam sore rock lady_dyla ni taw !

ISU PERTAMA !
BONUS RM 500 !

ENCEK A : huh..bonus 500 jer??dah habaq dah, x baginya sebulan gaji..
2 bulan gaji jauh sekali..blablablabla..
ENCEK B : hah??bonus 500?? ALHAMDULILLAH..
[beliau ni langsung xtaw pasal bajet dah bentang lum]..

ISU KEDUA !
CUTI BERSALIN 90 HARI !

ENCEK A : apa depa ni bagi cuti beranak sampai 90 hari? padahal pantang 40 hari ja..gaji jalan 3bulan..saja ja..potpetpotpetpotpet
ENCEK B : 90 hari ??? untung la awak LA [LA tu merujuk kepada saye la]

AKU JAWAB : lerr, ape susah suruh la wife korang pregnant pastu bersalin dapat la 90 hari cuti..
[ haha..kejam x haku..]

Malas nak layan, aku amik headphone layan METALLICA !

Wahai encek A, x puas ati pun agak2 la..
Tengok dulu hasil keje tu camne..
Ni kalo wat pelan, sampai kitorang2 yang terpaksa blur balik !
Camne nak dapat bonus riban2..
Dahla asek missing in action jer, keje memang siap tapi ala kadar jerla..
Kitorang yang terpaksa tadah telinga taw dengar encek2 bos membebel pasal x puas ati ngan keje pakcik yang satu ni..Depan pakcik dorang x berani nak marah, last2 kitorang yang terpaksa blur balik. 
So, x payahla la nak membebel x puas ati, hempedu bagai yer..
Bersyukurla seadanya, kalo x dapat langsung, baru padan muka..
Sape2 yang x puas ati tu check balik hasil keje korang camne, kalo asek ngulor jer xpayahla nak membebel..Terus terang, lady_dyla dapat keje ni pun dah syukur sangat2, kalo tengok time study dulu bukan rajin sangat pun..Pandai auta interviewer jer lebih..heheh 8)..Sebab tu lady_dyla kalo sakit sikit2 tu datang gak keje, balik lewat pun xpernah mintak claim. keje ni kan satu ibadat..

Yang pasal isu cuti bersalin 90 hari siyes x berani nak komen sebab x pernah lagi bersalin apatah lagi berpantang tapi ade sumber bagitau ada negara lain sampai 6 bulan cuti bersalin.Lagi melampau lama kan?

KAUM IBU BOLEHLA BAGI PENDAPAT, PATUT KE TAK CUTI 90 HARI.

Tapi yang penting negara kita x macam pic2 kat bawah ni kan

|
|
|
V













Korang x macam lam pic2 kat atas tu kan?

So, BERSYUKURLAH kamu2 semua yer !! Xyahla banyak sangat komplen, kalo yang xpuas ati keje ngan kerajaan, kerajaan banyak bazir itu ini, wat itu ini xpe, bonus kedekut, jangan la risau sangat, janji kite buat keje kita, akhirat sana akan ditimbang..banyak songeh sangat,resign jer senang, wat bisnes sendiri tengok bape sen korang leh bagi bonus kat staff korang.kalo rase cam sikit sangat tu, meh bagi kat lady_dyla jer 500 tu leh la wat topup bli BELEKBERI ke AIR PONG ker..blablabla 8)

p/s : bley tahan gak cik dyla ni potpet yer :P

Comments

saya_arief said…
sayang sama malaysia.
;D
d_LA said…
Malaysia best =)
mizzura said…
betull....client saya dari uk cuti bersalin 6 bulan..best giler....
miszlullaby said…
Hakikat tetap hakikat kan lady dyla..Malaysia mmg da xde bnyak duet.Kat cni,kitorg dengan org kerajaan agak rapat,sebb komuniti kecik.Selalu la sembang2 dengan org embassy.itula hakikatnye..yg penting,kite kene la bijak dlm berbelanja.^__^
d_LA said…
zura : wahhhh..lagi lama..kire msia ni stendet la stakat 90hari tu kan.

ML : tol tu ML...kalo rs duit x ckp, cari la side inc0me, blogging ker..sbnrnya ckp tp just x pndai nak manage jer duit..
Mr.Ix said…
syukurlah ngn kedamaian kita nikmati.....

tp ada gak budget yg x sesuai....budget tu maybe leh tukar kpd budget lain....contoh skolah permata.....huhuhu..x setuju..
Fello Ariza said…
isu pertama; sntiasa syukur dpt bonus :)

isu kedua; lelaki bleh x mintak cuti gak.. cuti jge isteri :P (xlayak nk ckp pasal nih sbb lom kawen..hahak )
~SukEMakAn~ said…
taw xpe cik dyla
patut besyukur la kan dapat jugak bonus dr xdapat
xpe
biakan je kat dorg
setengah org mmg
cakap je lebey
hasil dengan usaha xde ape sangat pon!
d_LA said…
MR.IX : betol betol

fell : hehe..suami dpt gak cuti tp sminggu jerla fell..hehe

sukemakan : dh dpt pun syukur sgt2 kan..
Putri_Aizat said…
first alhamdullilah dapat rm500 tuh..klu encek A tuh taknak, bagi kat aku jek senang...tak yah nak bebel2...second pasal cuti bersalin tuh...ofcoz kaum ibu nih kata alhamdullilah sesangat...atleast for first baby cam aku nih de masa yg lama skit nak blaja utk jage baby...bukan senang beb..

tapi kan nape ek mesti de species org cam Encek A ni kat opis...hampeh tul lah...
d_LA said…
putri aizat : itula, bebel jer taw..apedaa..
beliau terlebih grm camtu la..kdg2 sbr jerla nak wat camne org tua kan..dgr jerla dorg potpet..huhu